Тектонични размествания може да се случат, след като висши гръцки

...
Тектонични размествания може да се случат, след като висши гръцки
Коментари Харесай

Голямото завръщане на статуите от Партенона у дома още е в мъгла

Тектонични разбърквания може да се случат, откакто висши гръцки чиновници започнаха предварителни диалози с  за дългогодишния спор за връщането статуите от Партенона, които се намират в Лондон, вкъщи. Това е тематика, по която от години гръцките управляващи търсят решение, само че в този момент може да се приказва за пробив, откакто за първи път обществено беше обявено за такива предварителни диалози.

Лично гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се срещна с Джордж Озбърн, отбелязва английският вестник „ Гардиън “ като показва, че извършените диалози са били доста вълнуващи. Новината пристигна пет дни откакто Мицотакис сподели пред аудитория в Лондонското учебно заведение по стопанска система, че усеща прогрес по въпроса и че е допустимо „ печелившо решение “ за

Спорът се води още от взимането им при противоречиви условия от лорд Елджин, който при започване на XIX в. е английски дипломат в Османската империя, част от която тогава е Гърция. Британският музей се снабдява с античното завещание, измежду което 75 м от истинския 160-метров фриз на Партенона, откакто дипломатът е бил заставен да ги продаде на английското държавно управление, което ги предава на музея. 

Лорд Елджин, който в началото се е надявал да украси своето шотландско имение със съкровищата, твърди, че е получил ферман от управляващи, който разрешава на неговите сътрудници в Атина да смъкват цели фризове от паметника.

Преговорите за връщането започнаха още през 2021 година, когато Мицотакис се срещна с тогавашния английски министър-председател Борис Джонсън. Последваха полемики на равнище външни и културни министри. Поне две от тези срещи бяха извършени в резиденцията на гръцкия дипломат в Мейфеър, само че диалозите останаха надалеч от публичното внимание.

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР