Текстът е препечатан от Свободна Европа. Борис Митов и Полина

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Борис Митов и Полина
Коментари Харесай

"Богатство за всяка държава"

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Борис Митов и Полина Паунова са публицисти в медията.

Мандатът на Сотир Цацаров като основен прокурор публично завърши преди ден с обнародването на президентския декрет за предварителното му освобождение в Държавен вестник. Той безпроблемно размени досегашния си пост с председателското място в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) без нито една парламентарна партия даже да намекне за опция 7-годишното му ръководство в прокуратурата да бъде оценено всъщност.

По същия метод мина и процедурата във Висшия правосъден съвет (ВСС) по избора на заместника му Иван Гешев за негов правоприемник. Обсъждане на мандата на Цацаров по този начин и не се случи, а устойчиво болшинство от 20-има членове на съвета два пъти поддържа кандидатурата на Гешев.

Единствено ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков позволи през февруари опция правосъдните кадровици да оценят работата на досегашния основен прокурор. Но по този начин и не повдигна този въпрос повече.

" Това е нещо, върху което може да се намерения в действителност, тъй като, наблюдавайки всички избори на така наречен трима огромни до момента, не е имало подобен вид за оценка на свършената работа ", разяснява Чолаков в изявление пред " Медиапул " девет месеца преди окончателния избор на Гешев за правоприемник на Цацаров.

Премълчани въпроси

Сред въпросите, които по този начин и не бяха разисквани нито във Висш съдебен съвет, нито в Народното събрание, бяха неразследваните подозрения за търговия с въздействие и интервенция на изпълнителната власт в правосъдната, предизвикани от абсурда " Яневагейт ". Съдебните кадровици и политиците в никакъв случай не се занимаха всъщност и с изказванията на издателя на в. " Сега " Сашо Дончев, че е бил застрашен от Цацаров по време на тяхна среща в офиса на Георги Гергов в ЦУМ.

Внимание не бе отделено и на изказванията на настоящи съдии за въздействие на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски в кадровата политика на Висш съдебен съвет. Последният бе посочен от Цветан Цветанов през 2013 година като човек, който има въздействие над към този момент някогашния основен прокурор и сред двамата има " синхронизация ". Именно с Цацаров пък бе единствената среща на Пеевски по време на двудневното му председателстване на ДАНС.

Друга съществена тематика с присъединяване на медийния магнат и народен представител от Движение за права и свободи, по която не се чуха въпроси и пояснения от високите етажи на политическата и правосъдната управляващи, е неналичието му по делото за източването на банкрутиралата КТБ. Въпреки разкритията на някогашния му съучастник и главен обвиняем по проблема Цветан Василев и макар десетките документи, свидетелстващи, че Пеевски е имал общо с банката. Случайно или не, Иван Гешев се издигна от редови до основен прокурор в мандата на Цацаров, водейки точно това следствие.

Никой по този начин и не пожела да обясни и взаимоотношенията сред премиера Бойко Борисов и досегашния основен прокурор, които през тези 7 години всяка сряда организираха взаимни съвещания със службите в Министерския съвет, а постоянно и конференции по оперативни въпроси.

Въпреки че последните свидетелства на Цацаров за политическо вмешателство в правосъдната власт посредством диалози " в две други здания " станаха факт през последния месец и Висш съдебен съвет, и политиците очебийно ги наглижираха и даже не пожелаха да ги разискват.

Само суперлативи

На този декор за никого не бе изненада, че по време на процедурата му за избор на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), Цацаров не бе подложен в състояние на претендент, тъй като към него на процедура въпроси нямаше. Че обстановката ще бъде такава, се знаеше още от момента, в който ръководещото болшинство го номинира за поста на ексклузивен брифинг в Народното събрание.

" Или Цацаров, или да не се занимаваме. Все ни е едно кой ще бъде различен, в случай че не той ", изясни тогава вижданията на сътрудниците си националният представител Емил Димитров-Ревизоро. На поредност въпроси дали не се вълнуват от признанията на Цацаров за вмешателство в изборите по върховете на съдената власт, депутатите не дадоха отговор. Нещо повече – те оповестиха, че думите на основният прокурор се вадят от подтекст.

Последвалото му чуване пред парламентарната комисия за битка с корупцията мина в същия дух: без никакъв въпроси всъщност. Така, вместо да разяснява пред депутатите за какво в границите на неговия мандат като основен прокурор държавното обвиняване по този начин и не съумя да реализира ефикасна присъда против представител на високите етажи от властта, Цацаров се концентрира върху административни въпроси в КПКОНПИ.

Дни по-късно, в пленарната зала поддръжка за кандидатурата му под строй показаха народни представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти ". Още при оповестяването на номинацията му националният представител от придвижването Хамид Хамид разгласи, че Цацаров е " благосъстояние за всяка страна ". А при самото гласоподаване сътрудника му Симеон Симеонов заявява поддръжката на парламентарната група на Движение за права и свободи за Цацаров, определяйки го като " брилянтен правист ".

" Естествено, ще гласоподавам за господин Цацаров, тъй като не може да си сполучлив основен прокурор толкоз години, а да не можеш да ръководиш една комисия ", сподели Георги Марков (ГЕРБ).

" Осем години съм бил министър и не сме работили с прокуратурата толкоз добре, колкото по времето на мандата на господин Цацаров ", сподели Вежди Рашидов (ГЕРБ), добавяйки, че " като основен прокурор той показва надпартийност и издигна престижа на българската прокуратура ".

Депутатите от " Атака ", които напуснаха парламентарната група на " Обединени патриоти ", също обявиха поддръжката си. По думите на Явор Нотев досегашният основен прокурор е " един от най-вещите и опитни адвокати " и точно опитът му като началник на прокуратурата наклонява везните към неговата кандидатура.

Липсваща съпротива

Опозиционната Българска социалистическа партия, чиято парламентарна група взе решение да гласоподава " срещу " Цацаров, пък се разцепи и към половината от присъстващите в залата нейни депутати в действителност гласоподаваха " за " него. Иначе социалистите по този начин и не насочиха рецензии към основния прокурор, нито му сложиха въпроси за мандата, а се ограничиха единствено с противоречие с процедурата, по която се избира шефът на КПКОНПИ.

Впоследствие социалистите даже отхвърлиха да се занимават с въпроса за разцеплението. По неофициална информация на " Свободна Европа " в предлагането за дневния ред Пленума им в събота е имало такава точка, само че Изпълнителното бюро на партията е решило да не повдига въпроса.

Както " Свободна Европа " към този момент писа, на " Позитано 20 " се е разиграла същинска акция в поддръжка на някогашния основен прокурор, а водачът Корнелия Нинова спря опитите за номиниране на негов съперник за КПКОНПИ. Отделни по-опозиционно настроени депутати като Крум Зарков са се опитвали да слагат въпроси на Цацаров, в това число в пленарна зала по време на чуването му.

Никой не попита обаче нито за края на мандата му, белязан от репликата за " две други здания ", нито за началото, маркирано от думите на тогавашния градски прокурор Николай Кокинов към Бойко Борисов по адрес на Цацаров:

" Не ми се подсмихвай, ти си го избира ".

Всъщност, за топлите връзки сред изпълнителната власт и новоизбрания ръководител на КПКОНПИ се знаеше още преди той да стане основен прокурор в края на 2012 година Цацаров на два пъти бе награждаван като арбитър с оръжие от Министерство на вътрешните работи, а малко преди да оглави държавното обвиняване бе определян недвусмислено като " постоянен " от тогавашния силов вицепремиер Цветан Цветанов.

Впоследствие химията сред двамата се загуби, Цветанов даже бе обвиняем, въпреки и неосъден, само че положителните връзки сред Цацаров и Борисов се възродиха и резервираха константни. До степен, че в последния ден от мандата си бъдещият ръководител на КПКОНПИ беше почетен от вътрешния министър Младен Маринов с медал " За героизъм и заслуги ". За нов револвер не беше обявено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР