Текстът е част от поредица за новата електронна система за

...
Коментари Харесай

Таксуването за време в градския транспорт на София чака анализ на УНСС

Текстът е част от поредност за новата електронна система за таксуване в градския превоз на София, за която бяха изхарчени 100 млн. лева, само че към момента не действа изцяло. Първа част - за спор за билетите сред " Метрополитен " и ЦГМ, може да прочетете. Следващата част, в която описваме за особеностите на самата система, очаквайте на следващия ден на capital.bg
за градския превоз на София в метрото води и до още един минус с изключение на неналичието на улеснение: не може да се извади цялостна картина на пътуванията с градски превоз. Именно такава статистика, която да демонстрира по какъв начин пътуват хората, в кои линии, къде се прекачат, по какъв начин заплащат, какъв брой са натоварени рейсовете и на кои спирки, е в основата на това да се изготви нов модел на таксуване в града.

На база на тези данни общинският съвет би трябвало да реши по какъв начин да таксува пасажери - с билет за време, за разстояние, на зони и така нататък С това решение в този момент се бърза, най-вероятно по политически аргументи около изборите. По неофициална информация, с цел да се спести време и да не се чака анализът на ЦГМ, общински съветници са упълномощили задачата на специалисти от УНСС, които да създадат тарифна политика. Такава обаче няма да е изключително акуратна, в случай че не се прави на база систематизираните данни и от метрото. Което основава риск поради дребни политически сметки да се пропусне опцията София да замязя на западните столиците най-малко в ръководството на градския превоз.

" Докато не проработи билет системата в метрото, ние не може да се сдобием с цялостната статистика за градския превоз. Сега има база данни за пътуванията в наземния превоз, само че до момента в който това не се случи и в метрото, няма да може да виждаме да вземем за пример къде пасажерите се трансферират, в случай че употребяват метро. А по този начин не можем да вършим оптимизации, до момента в който нямаме статистика. Не може единствено да допускаме ", разяснява общинският консултант Симеон Ставрев от " Демократична България " за " Капитал ".

На последното си съвещание от 24 юни общинският съвет одобри основаването на комитет от общински съветници, който да проучва данните, предоставяни от Центъра за градска подвижност, както и да прегледа предложенията за промени в тарифната политика, т.е. дали за време или за разстояние да се заплаща пътуването. За да се получат представителни данни обаче, би трябвало да се изчака няколко месеца, откакто стартират да се одобряват валидациите и в метрото.
Какво имаме сега
В момента системата за 100 млн. лева работи в наземния превоз от началото на годината. Чрез функционалности, вградени в камерите, се броят пасажерите, возещи се в транспортните средства, несъмнено, каква е натовареността на спирките и какъв е потенциалът на запълняемост на транспортното средство. Системата регистрира с какъв превозен документ пътуват пасажерите (стига да го маркират на валидаторите) и кои линии употребяват, както и какъв брой време пътуват. Всичко това може да послужи за заключения, на база на които да се дефинира метод на таксуване: с информация какъв брой е междинното време на пътешестване, сред първо и второ прехвърляне, какъв брой % от пасажерите се прекачват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР