Технологията SAR е предизвикателство за традиционните методи на изкопни работи. В

...
Технологията SAR е предизвикателство за традиционните методи на изкопни работи.
В
Коментари Харесай

ИИ археолог разкрива тайните на древните цивилизации в пясъците на Арабия

Технологията SAR е предизвикателство за обичайните способи на изкопни работи.

В северната част на Руб ал-Хали, обширна пустиня на Арабския полуостров, известна като „ празния квартал “, под пясъците са заровени доста секрети. Тази голяма територия с повърхност 650 000 кв. км от дълго време наподобява безжизнена. Съвременните технологии обаче ни дават опция да я разгледаме по напълно друг метод.

Екип от откриватели от университета Халифа в Абу Даби е създал новаторски способ за разкриване на евентуалните археологически обекти в сухите райони. Техният метод съчетава потреблението на изкуствен интелект с разбор на сателитни изображения, получени благодарение на радар със синтезирана апертура (SAR, Synthetic Aperture Radar).

През последните години отдалеченото наблюдаване благодарение на оптични сателитни изображения, като да вземем за пример тези от Гугъл Earth, закупи огромна известност. В пустинята обаче пясъчните и прашните стихии постоянно затрудняват видимостта, а структурата на дюните може да прикрие евентуалните исторически обекти. Диана Франсис, академик по атмосферни науки и един от водещите създатели на плана, изяснява:

„ Имахме потребност от нещо, което да насочва нашите проучвания и да се концентрира върху най-обещаващите обекти. “

Екипът основава логаритъм за машинно образование, с цел да проучва SAR изображенията. Използвайки радиовълни, тази технология открива обекти, скрити под повърхността, в това число растителност, пясък, почва и лед. Въпреки че SAR изображенията се употребяват от 80-те години на предишния век, а машинното образование от дълго време набира известност в археологията, комбинацията от двете технологии е нещо неповторимо.

Алгоритъмът е подготвен върху данни от обект, който към този момент е прочут на учените: Саруг ал-Хадид, населено място на 5000 години, което към момента се разкопава в пустинята покрай Дубай. След образованието изкуственият разсъдък съумял да уточни други евентуални региони наоколо, които към момента не са разкопани.

Франсис отбелязва, че технологията работи с акуратност до 50 сантиметра и даже основава триизмерни модели на хипотетичните археологически структури. В идеалния случай археолозите ще стартират работа, като към този момент ще имат ясна визия какво може да се крие под пясъка.

SAR в археологията не е толкоз публикувана заради нейната цена и сложността на обработката на данните. Въпреки това Ейми Хътън да вземем за пример, докторант в Института по геоантропология „ Макс Планк “, отбелязва, че този способ изцяло взема решение техническите проблеми, свързани с разсейването на светлината от праховите частици, които затрудняват отдалеченото наблюдаване в пустинните региони.

Въпреки възходящата известност на машинното образование в археологията, не всички откриватели са въодушевени от него. Хю Томас, учител по археология в Университета в Сидни и шеф на плана за праисторически разкопки в Ал-Ула и Хайбар в Саудитска Арабия, отбелязва, че съществуват две разнообразни гледни точки. Някои археолози интензивно ползват актуалните технологии, в това число изкуствения разсъдък, за търсене на антични предмети. Други са уверени, че единствено умел специалист с тренирано око може да направи същинска оценка на един евентуален обект за разкопки.

Истинската инспекция и вероятно удостоверение на успеваемостта на новата технология ще стартира идващия месец, когато ще започват разкопките в комплекса Саруг ал-Хадид. По оценки на Dubai Culture до момента са проучени единствено към 10% от площта на обекта от 6,2 кв. км. Ако археолозите открият плануваните от логаритъма структури, на новата система се подсигурява щастливо бъдеще в света на огромната просвета.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР