Технологията премина в етап на внедряване и практическо приложениеКомпаниите все

...
Технологията премина в етап на внедряване и практическо приложениеКомпаниите все
Коментари Харесай

Топ тенденциите в IoT сферата през 2019 г.

Технологията мина в стадий на внедряване и практическо приложение

Компаниите от ден на ден възприемат и внедряват IoT артикули, с цел да подобрят своята активност

Четвъртото издание на „ Internet of Things Solutions World Congress “ (IoTSWC), което се състоя в Барселона (Испания) по-рано този месец, сподели повишаващия се интерес към този вид технологии, откакто броят на участниците е повишен с 25% по отношение на предходната година.

Изложението е било посетено от над 16 250 души, а разнообразието на тематиките, свързани с „ интернет на нещата “, демонстрира, че фирмите от ден на ден възприемат и внедряват IoT артикули, с цел да подобрят своята активност. Това удостоверява, че самата технология като цяло към този момент е минала от стадия на разработка в стадий на внедряване и практическо приложение.

Програмата бе формирана от над 200 речи и панели, които бяха обособени в тематични сфери (производство, опазване на здравето, обвързван превоз, сила и полза, здания и инфраструктура, както и отворена индустрия). Специалисти от Софтуерния университет обобщават трендовете, които се обрисуват за идната година след осъществяване на тазгодишното IoTSWC.

Внасяне на ред в разнообразието от протоколи

Въпреки, че „ естественият асортимент “ си споделя думата и при технологиите, още повече предвид на бъдещата еволюция на 5G мрежите, прекомерно огромното количество стандарти и информационни протоколи в IoT сферата се задържа много дълго на сцената. Транслирането на сигналите, които устройствата от този вид употребяват, както и консолидираното им в осведомителни потоци, ще продължат да съставляват благоприятни условия за фирмите, опериращи в областта на систематичното консолидиране.

Въпреки, че към този момент се появяват софтуерни рамки, както и платформи, които да стандартизират и ръководят другите периферни системи, напълно приключени решения за стандартизация при IoT информационните протоколи към момента няма.

Изкуственият разсъдък ще увеличи успеваемостта при обработката на данни

Изкуственият разсъдък (AI) е главната съставна част, която е нужна, с цел да бъдат дейно обработени големите размери от данни, събирани в днешно време от разнообразни компании. Само посредством използването на AI бизнесът би могъл да извлече по-ефективна информация от тези осведомителни масиви и по този начин да усъвършенства активността си.

Най-лесният метод бизнесът да се възползва от преимущества на AI обработката на данни, е посредством API услуги на облачни оператори като Amazon, Гугъл, Microsoft и IBM. Рискът обаче от използването на общоприети решения, налични за всички, е в това, че обособените компании губят своите преимущества, защото услугата може да стане доста елементарно притежание и на конкурентна компания.

От друга страна, да сътвори своя AI платформа не е допустимо за всяка компания, както във финансов, по този начин и в кадрови аспект.

Edge Computing оправя минусите на облачните технологии

Облачните технологии имат своите дефекти. Бързата и непрекъсната връзка е не всеки път допустима, изключително в тази ситуация с самостоятелните коли или съоръжения в отдалечени региони. Забавянето, което поражда при изпращането на данни, обработката им и отговора, постоянно е проблем, а някои приложения въобще не могат да действат при такива условия. Съхранението на данните от връзката на сходен жанр устройства също не е по никакъв начин на ниска цена наслаждение.

На помощ идва така наречен „ Edge Computing “. Какво съставлява той? Това е метод на пресмятане на данните от споделена мрежа от възли, известни още като „ smart devices ” или „ edge devices “ – изцяло противоположно на централизираната технология, на която са основани облачните услуги.

„ Edge Computing “ може да даде нужната скорост на обработката на данни, а също и на нейния трансфер. Едва ли е належащо да се разяснява, че в основата на развиването на „ Edge computing “ са нормалните обвинени – Amazon Greengrass, Гугъл Cloud IoT Edge (все още в алфа версия) и Microsoft Azure IoT Edge.

Автор: Георги Кацаров
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР