+++ Технологията на водородните горивни клетки осигурява неограничена устойчива мобилност

...
+++ Технологията на водородните горивни клетки осигурява неограничена устойчива мобилност
Коментари Харесай

BMW iX5 Hydrogen във финалните си зимни тестове на Полярния кръг

+++ Технологията на водородните горивни кафези обезпечава неограничена устойчива подвижност даже и при рисково ниски външни температури
+++ BMW Group има за цел да взе участие в европейска самодейност за създаване на атомна стопанска система

В момента BMW iX5 Hydrogen минава през изключително взискателна тестова стратегия при извънредно тежки метеорологични условия. По този метод автомобилът минава през последните си зимни проби по публични пътища и в тестовия център на BMW Group в Арьеплог в Северна Швеция. Интегрираното функционално тестване и подсигуряване на системата на горивните кафези, резервоарите за водород, буферната батерия и централния блок за ръководство на автомобила ясно демонстрира, че даже при извънредно ниски температури тази спомагателна алтернатива за подвижност без CO2 надеждно подсигурява устойчива наслада от шофирането при високо равнище на комфорт и неограничена мощ. С пътните проби на Полярния кръг BMW Group продължава процеса на разработка на BMW iX5 Hydrogen и по-късно тази година ще създаде дребна серия от този модел. В същото време компанията се ангажира с разширение на мрежата от водородни бензиностанции. „ Зимните проби при рискови условия ясно демонстрират, че BMW iX5 Hydrogen предлага оптималната динамичност даже при температури от -20°C и затова е годна опция на BEV. За да можем да създадем на нашите клиенти атрактивна оферта за устойчива подвижност с горивна клетка, е нужна и съответна атомна инфраструктура “, споделя Франк Вебер, член на управителния съвет на BMW AG, Развойна активност.

BMW iX5 Hydrogen: типичната за BMW динамичност на ръководството, пробег и склонност за всекидневието през всеки сезон
По време на тестовото шофиране на лед и сняг в региона към Арьеплог, BMW iX5 Hydrogen демонстрира какъв брой надеждно, комфортно и мощно е задвижването с водородни горивни кафези и още през днешния ден може да отговори на условията за подвижност във всекидневието. Там, след стотици тествания на стендове и интензивни на практика тествания на пътя, в този момент приключва идващия стадий от развойната активност.

Стана ясно, че задвижването с водородни горивни кафези има същата склонност за всекидневието като стандартния мотор с вътрешно горене, изключително при доста ниски температури. Пълната систематична мощ е налична малко след старта. Пробегът на задвижващата система остава безграничен в мразовития мраз. Освен това пълненето на водородните резервоари лишава единствено три до четири минути, даже при най-тежки зимни условия. „ Независимо от времето на годината и външните температури, задвижването с водородни горивни кафези съчетава най-хубавото от двата свята на задвижване: подвижността на електрически автомобил с нулеви местни излъчвания и неограничената склонност за всекидневието, в това число къси прекъсвания за зареждане, което е познато от моделите с мотори с вътрешно горене “, споделя Юрген Гулднер, началник на BMW Group за технологии за водородни горивни кафези и автомобилни планове.

Задвижващата система на BMW iX5 Hydrogen съчетава технологията на горивните кафези с електрически мотор от петото потомство та технологията BMW eDrive. Като енергиен притежател служи водородът, който се съхранява в два резервоара с налягане от 700 бара, направени от карбонов композит (CFRP). Горивната клетка преобразува водорода в електричество и генерира мощ от 125 кВт/170 к.с. В допълнение, електрическият мотор може да употребява силата, съхранявана в мощната батерия. Тя се зарежда или посредством рекуперация, или от горивната клетка. Това значи, че при изключително динамични обстановки на пътя е налична систематична мощ от 275 кВт/374 к.с. Единствената емисия на горивната клетка е водна пара. Отделената непотребна топлота се употребява по изключително ефикасен метод за отопление на интериора.

Уникална задвижваща система за всевъзможни потребности
Всички системи за задвижване, предпазване и ръководство на силата минават през ултимативния си тест за устойчивост в зимните условия на Лапландия. В допълнение, особено квалифицираните ледени настилки и заснежените пътища оферират идеални условия за интегрирано ръководство на всички системи на задвижването и окачването. Това включва и кормилното ръководство, окачването и амортисьорите, системите за ръководство на окачването и взаимоотношението сред фрикционните спирачки и прекъсването посредством рекуперация. BMW iX5 Hydrogen може да показва своите преимущества и в това отношение, защото тежестта на автомобила е по-ниско от това на съпоставим електрически модел, захранван с акумулатори.

С комбинацията сред горивна клетка и буферна батерия BMW iX5 Hydrogen разполага с една неповторима в света задвижваща система. Технологията му има капацитета да образува спомагателен дирек в портфолиото на задвижването на BMW Group за местна подвижност без CO2. Марката BMW i, която е напълно ориентирана към подвижност с нулеви местни излъчвания, в допълнение към моделите с акумулатори в бъдеще може да предлага и коли със задвижване с водородни горивни кафези. По този метод могат да бъде отговорено на условията за подвижност на клиенти, които нямат личен достъп до инфраструктура за електрическо зареждане, които постоянно пътуват на дълги дистанции или търсят високо равнище на еластичност.

BMW Group поддържа основаването на национална атомна инфраструктура
Важна причина за устойчива самостоятелна подвижност под формата на коли с горивни кафези, в допълнение към производството на водород посредством възобновима сила, е цялостната инфраструктура за доставки. „ Като BMW Group, ние поддържаме напъните на Европейската комисия за използване на AFIR (Alternative Fuels Infrastructure Regulation) за редом създаване на водородни станции за зареждане и инфраструктура за електрическо зареждане “, споделя Юрген Гулднер. „ Бихме желали да забележим даже още по-амбициозно оформление и по-ранна реализация. “ Като част от законодателния пакет на Зелената договорка „ Fit for 55 “, Европейската комисия се стреми да сътвори обвързваща базова инфраструктура. С използването на плана AFIR във всички страни-членки на Европейски Съюз по главните пътища ще бъдат построени 700-барови водородни бензиностанции на оптимално разстояние от 150 километра една от друга. BMW Group приветства тази самодейност и приканва дистанциите да бъдат понижени до 100 километра до 2027 година

BMW Group също по този начин приветства и поддържа настоящите действия за поощряване на нововъведенията в Германия и Европа, които са ориентирани към създаване на атомна стопанска система и поощряване на производството на зелен водород. Те включват по-специално огромните водородни планове, систематизирани в IPCEI (Important Projects of Common European Interest). Инициативата на Европейския съюз, която се финансира в Германия от Федералното министерство на стопанската система и превоза и федералните провинции, със своите планове обгръща цялата верига на цената - от производството и превоза на водород до разнообразни приложения в региона на отоплението на здания, енергийните доставки, промишленост и подвижност. BMW Group към този момент изрази интерес да взе участие в тази самодейност през 2021 година Като част от IPCEI, компанията може доста да напредне в създаването на системи с горивни кафези и резервоари и по този метод да направи значима стъпка по пътя към индустриализацията на водородната технология за самостоятелна подвижност.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР