Технологиите и иновациите играят основна роля в съвременните военни конфликти.

...
Технологиите и иновациите играят основна роля в съвременните военни конфликти.
Коментари Харесай

Вариант за нова бойна машина за армията ни: модерните оръжия на Rafael

Технологиите и нововъведенията играят съществена роля в актуалните военни спорове. Армиите към този момент са високотехнологични и действат повече като Гугъл, Microsoft и Amazon (чиито разработки постоянно купуват или подобряват), в сравнение с като военните формирования от преди 2-3 века. Войните към този момент се печелят не с смелост, а с съвременни оръжия. Отбраната против нападателни съперници също се подсигурява с такива.
Военната промишленост създава умни оръжейни системи, които употребяват изкуствен интелект и наблюдават и проучват държанието на врага. Все по-често приказваме за киберзаплахи, безпилотни дронове, а към този момент сме привикнали с отдалечено ръководените крилати, балистични, та даже и хиперзвукови ракети.

На фона на несигурните геополитически действителности, България най-сетне стартира дълго отлаганото превъоръжаване на българската войска. След като си поръчахме американски изтребители F-16, пристигна време да помислим за пехотата. Планът е да се купят 150 бронирани машини за 1.46 милиарда лева – 90 бойни и 60 спомагателни в околните няколко месеца.
Потенциалните снабдители са 4 задгранични компании, от които ще бъдат определени две, чиято военна техника ще бъдат тествана, с цел да бъде избран спечелилият. Сред претендентите е и американският оръжеен колос General Dynamics, който си партнира с израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems. Двете компании считат, че могат да отговорят на всички условия в публичната поръчка за бойните машини.
Оръжейни системи от последно потомство

Израелско-американското дуо ни предлага леки и по-тежки бронирани машини, оборудвани с бойни куполи и ракетни системи от последно потомство. Въоръжението им е от 30-милиметрови оръдия Samson и 7.62-милиметрова картечница, както и " умни " противотанкови ракети Spike, известни като " палач на танкове ".

Снабдени с такива ракети, даже по-леките бойни машини (военните джипове) могат да унищожават противников танкове (или бункери) от няколко километра разстояние, без да имат образен контакт с тях. Благодарение на електрооптичното си ориентиране, ракетите Spike са толкоз съвременни, че могат да трансформират посоката и задачата си в придвижване, тъй че да поразят най-приоритетната вражеска цел.
Те са снабдени с двойна бойна глава, която им разрешава да проникват в здания или бронирани машини (пробиват 20 см заздравен бетон) и едвам тогава да се задейства (т.е. взриви) главната им бойна глава. Ракетите са супер прецизни - поразяват цели с акуратност до 1 метър.

Spike имат разнообразни разновидности, според от размера и далекобойността си – от дребни ракети, които се носят ръчно или се инсталират върху джипове до крилати ракети, ситуирани на хеликоптери и кораби, които летят на десетки километри. Caмитe paĸeти обаче нe ca чacт oт тъpгa, a щe тpябвa дa бъдaт пopъчвaни дoпълнитeлнo.

Куполите са изцяло автоматизирани, с цел да се избегне всевъзможен риск за възможния им оператор, който вместо в тях, стои зад дебелата ризница на бойната машина и ги ръководи отдалечено. Освен по-сигурен, автоматизираният купол е доста по-лек, маневрен и елементарен за ръководство от класическия, в който стои човек.
Компанията разполага и с една от най-хубавите интегрирани осведомителни системи, наречена BNET, която обезпечава връзка и видимост на всеки от участниците във военната интервенция и подсигурява сполучливо поразяване на вражеските цели.

Индустриално съдействие
Израелската корпорация, която стои зад световноизвестната Противовъздушна отбрана система " Железен купол ", е подготвена да влага в България, да си сътрудничи с наши компании в построяването на индустриални мощности у нас. В тях ще се инсталират и настройват ракетни установки, артилерийско и стрелково въоръжение в куполи на бойни машини. Местните сътрудници са държавната " Терем ", както и частните " Оптикоелектрон " и " Санел ".

" Производствената част е въпрос на трансфер на индустриални качества. Не е просто взимане, прекачване и инсталиране в България. Това е градеж на здания, образование на техници и инженери и превръщането им в сътрудници ", сподели пред публицисти о.з. бригаден военачалник Майкъл Лъри, който дава отговор за наземните технологии на Rafael.
Ракети и бойни куполи могат да се създават през втората година от индустриалното съдействие у нас, защото първите 12 месеца са нужни за създаване на инфраструктурата и образование на нужния личен състав в България.

Сделката е дълготрайна – оръжейната система ще може да се употребява най-малко 20 години, като в контракта е включена и поддръжката. " По-голямата част от поддръжката ще се прави в България от локална компания, единствено избрани детайли ще е нужно да се изпращат до Израел ", изясни пред Actualno.com ген. Лъри.
Rafael към този момент има фабрики и сътрудници в 25 страни по целия свят, а в Европа те са във Англия, Испания, Германия, Чехия и Румъния. Компанията гледа на Европейски Съюз, част от който е и България, като значим евентуален пазар за продукцията ѝ.

" Целта ни е дълготрайно стратегическо партньорство и индустриално съдействие с локални компании, защото процесът е дълъг и нормално е обвързван с повече от един план, артикул или договорка. Започваме да работим в някоя страна с концепцията да останем за дълго.
Ако оръжейните системи имат потребност от спомагателна рационализация в бъдеще, това също ще е част от индустриалното съдействие ", изясни о.з. ген. Йоав Хар-Евен, който е президент на военната корпорация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР