Технологиите буквално създават нови професии, заличават други, променят характера на

...
Технологиите буквално създават нови професии, заличават други, променят характера на
Коментари Харесай

Кои са мета уменията, които фирмите търсят в служителите си

„ Технологиите безусловно основават нови специалности, заличават други, трансформират характера на работата и същността на специалностите такива, каквито ги познаваме. Бъдещето става все по-непредсказуемо и се основава все по-нарастваща среда на неустановеност и тревога у работещите “. Това сподели Светлана Дончева – шеф на Центъра за ръководство на планове в Българската стопанска камара (БСК), пред участниците в конференция „ Време е за Update “.

„ Все по-ясно става, че съществена характерност на пазара на труда ще става непрекъснатата му смяна, а ученето през целия живот – главен принцип за адаптиране и професионално развиване. И тъкмо тук е ролята на мета уменията, като ключ към едно по-скоро сполучливо бъдеще. Мнозина смятат, че това са единствените сигурни умения на бъдещето, тъй като това са уменията, които усъвършенстват способността на човек да се развива посредством учене и бързо използване на новото познание. Чрез мета уменията можем да развиваме, усвояваме и прилагаме други умения. А това, което можем да кажем сигурно е, че ученето става непрекъсната част от трудовия развой. За страдание, това са умения, които постоянно са подценявани както от работещите, по този начин и от работодателите. Много постоянно мета уменията се приравняват до така наречен меки умения, за които всеки един от нас написа по някоя и друга дума за тях в края на CV-то си.

Общата визия за меките и мета умения е, че те са нещо, което съпровожда главните, най-важните механически професионални умения и са по-скоро с пожелателен темперамент. Трудно ще ги откриете и в образователните стратегиите. Счита се, че заради това, че те се асоциират с човешкото държание и отразяват психически положения и настройки, те са нещо, което или имаш, или нямаш, изясни Дончева.

По думите й това не е правилно. Това са умения, които могат да се построяват и развиват също толкоз сполучливо, колкото и всяко друго умеене. Също по този начин е правилно, че в идното време на революционни промени в бизнеса те ще бъдат едни от най-търсените. Защото ще способстват за по-бързо адаптиране, по-бързо асимилиране на нови умения и професионално развиване.
 istock istock
Тя цитира една прогноза на футуриста Алвин Тофлър, който през 1970 г.  предсказва: „ Неграмотните на 21 век няма да са тези, които не могат на четат и пишат, а тези, които не могат да учат, да се отучават и да учат още веднъж “.

Експертът показва кои са най-търсените мета умения

На първо място, това е умеенето да се познаваме добре.

Да се познаваме значи да имаме доста ясна картина на нашите моментни качества и умения, само че и на нашите дефицити и ограничавания. Способността да се самонаблюдаваме, да сме самокритични е основна за преодоляване на това умеене. Емпатията също е основно умеене в пътя към себепознанието. В случая под емпатия имаме поради способността да одобряваме с признателност и с почитание отрицателната противоположна връзка, която получаваме от другите, а това е мъчно. Трудно е да приемеш рецензията като нещо друго от засегнатост, експанзия, уязвяване, неприязън. Но точно способността да я приемаш невъзмутимо, да я отделяш от персоналните усеща и да извлечеш изводите за себе си, ще те приближи до по-доброто себепознаване.

Идват проблеми на пазара на труда

Класически образец за липса на умеене да преценяваш обстановката трезво е известният коментар на шефа на Майкрософт Стив Балмър от времето, когато Стив Джобс показва първия айфон. Смеейки се, той споделя, че това е най-скъпият телефон на света, който даже няма клавиатура, което го прави изцяло несъответствуващ за бизнеса. Реплика, която изпарява доходи за милиарди за Майкрософт. Пример е за това, че когато нямаш явен взор върху обстановката, не успяваш да се адаптираш към смяната. Същото предизвикателство ще стои освен пред фирмите, само че и пред нас – работещите, по пътя ни напред.
 istock istock
Разбира се, смисълът от себепознанието е в това да си дадем ясна визия къде сме, само че и къде желаеме да стигнем. И тук идва ред на второто доста значимо мета умеене – слагането и постигането на съответни цели в професионалното си развиване. Това ще ни разреши да сме наясно и с смяната, която би трябвало да предизвикваме за адаптиране към новата обстановка.

За да реализираме по-бързо смяната, е належащо да сме гъвкави, изобретателни и устойчиви.

Гъвкавостта ще ни обезпечи лекост да се отхвърляме от към този момент ненужни умения и готовността да ги сменяем с нови. Калкулаторът е комфортен способ да вършим елементарни сметки, само че в случай че го хвърлим в боклука и се концентрираме върху уменията си за работа с Ексел, ще работим по-бързо и по-резултатно.

Пазарът на труда става все по-недостъпен за необразованите

Да си изобретателен, не значи единствено да предлагаш нови и неповторими хрумвания, а значи да си кадърен да измисляш решения на остарели и нови проблеми.  В основата на това умеене е в действителност аналитичното мислене – да си в положение да анализираш другите аспекти на казуса и по този начин да генерираш хрумвания, да идентифицираш трудности, да предприемаш дейности. Да си изобретателен значи и да проявяваш храброст да правиш неща, които никой различен не е правил. Смелостта, несъмнено върви с вярата, че си на прав път.
 
И тук идва идващото умеене – устойчивостта. Устойчивостта като неизменност и устойчивост – качества, които ще ни оказват помощ в сложните обстановки, в случаите, когато сме се провалили. За мен това е най-важното умеене.
 istock istock
В умозаключение тя показва, че е нужна съществена смяна на мисловната настройка. Всички би трябвало да преминем през тази смяна и да посрещнем едно по-различно бъдеще, в което ще би трябвало да бъде по-отговорни към себе си, към решенията, които взимаме, и да сме наясно, че отводът от смяна, оставането в зоната на комфорт ще докара до неизбежно маргинализиране на трудовия пазар, до заемане на нископлатени позиции, до беднотия. И това ще е нашият съзнателен избор. Обратното ще ни подсигурява плуване на гребена на вълната, счита Светлана Дончева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР