Технологии се развиват много бързо и мнозина очакват поредните нови

...
Технологии се развиват много бързо и мнозина очакват поредните нови
Коментари Харесай

10 неочаквани минуса на бързо развиващите се технологии


Технологии се развиват доста бързо и мнозина чакат следващите нови и нови неща, които ще създадат живота ни по-лесен или най-малко по-приятен. Учените наред с водачите в промишлеността желаят да ни подарят (продадат) самоуправляващи се коли, виртуална действителност, пътешествия и галактически полети…

И до момента в който множеството от нас чакат с неспокойствие нововъведенията, някои хора въпреки всичко се замислят за това, което се случва. Работата е там, че ние умерено можем да минем и без огромна част от тези технологии, а в някои случаи те са дори рискови. Развиващите се технологии могат съществено да усложнят живота ни и постоянно основават повече проблеми, в сравнение с вземат решение.

Безпилотните коли и етичните проблеми





Много хора считат, че самоуправляващите се коли са гигантска крачка напред, което ще ни води непосредствено в бъдещето. Ние не дочакахме летящите коли, за които се приказва още от 70-те години на предишния век, само че очевидно ще дочакаме колите, които не се постанова да управляваме. Поне по този начин смятат хората и множеството компании, които се занимават в тази област. Има обаче много проблеми, свързани с безпилотните коли, които би трябвало да се решат преди те да се трансфорат в великански пазар и да лишават каузи на обичайните коли.

Преди всичко би трябвало да се убедим, че те са безвредни и работят както би трябвало, а също така належащо е да се решат и етичните проблеми. Въпросът, който си задават хората е какво решение ще бъде програмирано в автомобила, когато той ще би трябвало да избира сред живота на почтени жители и този на пасажерите в колата. От проучване, оповестено в списание Science Magazine, в което са взели участие 2000 души излиза наяве, че въпреки хората да смятат, че автомобилът би трябвало да бъде програмиран да пази жителите, те няма да купят кола, която дава приоритет на жителите, а не пасажерите.

Тази главоблъсканица съществено усложнява навлизането на безпилотните коли измежду всеобщите консуматори. Някои специалисти обаче допускат, че не е толкоз значимо какво мислят обособените хора и доста по-голям проблем в действителност е отбраната на колите от хакери, които могат отдалечено да получат достъп до транспортното средство и да провокират рискови последици.

Виртуалната действителност може да докара до психологични разстройства





Виртуалната действителност е бързо разрастваща се област. Компании като Oculus Rift съществено са се прицелили в игровия свят, медицината, другите производства и така нататък С развиването на тази технология виртуалната действителност става все “по-истинска” и тъкмо това е което желаят всички.

Но в случай че приказваме съответно за игрите, можем да се сблъскаме с разнообразни типове психологични разстройства и проблеми у хората, които подценяват своето здраве. Даже в този момент, и без виртуална действителност има регистрирани случаи на гибел след продължителна игра. Освен това, доста хора зарязват работа, обществени контакти и персонален живот поради игрите. Когато те получат цялостно потапяне във виртуалната действителност, ще възникне още един вид сериозна взаимозависимост. Геймърите елементарно могат да изгубят връзка с действителността дотам, че да не могат да отличат игровия от същинския свят.

Дроновете вбесяват хората





Дроновете стават все по-разпространени и в скоро време се чака да навлязат всеобщо в нашия живот. Днес такива дребни летателни апарати могат да се купат в магазина, а някои компании възнамеряват да ги употребяват за доставка на артикули, наблюдаване на обекти и други такива действия. Ако дроновете стартират непрекъснато да летят над главите ни, непрекъснатото им жужене евентуално ще ни побърква. В допълнение, дроновете могат да се окажат рискови за авиацията, военните обекти и персоналното пространство.

Разбира се, страните стартират да усещат казуса и на доста места към този момент се вкарват правила за потреблението на дрони. Освен това, голям брой компании оферират решения за отбрана от дрони - от елементарни мрежи или пушки със специфични патрони, до по-футуристични устройства със специфични излъчватели, които объркват или повреждат електрониката на дрона и го приземяват.

Вятърните и слънчевите ферми убиат дивата природа





Слънчевите и вятърните ферми се считат от доста от бранителите на околната среда за най-подходящи за приемане на екологично чиста сила. По принцип те са неичерпаем източник на електричество, само че не са идеални.

Природозащитните организации от ден на ден са обезпокоени от разпространяването на вятърните генератори. Проблемът е, че те вредят на дивата природа, най-много на птиците. И въпреки проучванията да демонстрират, че вятърната сила убива доста по-малко дива природа, в сравнение с да кажем въглищата, доста птици умират от перките на ветроенераторите, а миграционните им пътища се трансформират.

Соларните ферми също са нездравословни - птиците мислят, че летят над езеро и постоянно изгарят от отразената слънчева светлина. Предлагат се разнообразни способи за решение на тези проблеми, само че нито един от тях не е задоволително ефикасен.

Комерсиалните галактически полети могат да провокират здравословни проблеми





Преди години галактическите пътешествия бяха привилегия на няколко страни, само че през днешния ден частни компании също навлизат в тази област. Virgin Galactic създава лични атракциони в космоса, а SpaceX на Елън Мъск към този момент доставя товари на МКС и връща ракетите си на Земята. В бъдеще SpaceX възнамерява да доставя и хора - космонавти и обиковени жители. Разбира се, всички желаеме да полетим в космоса, само че преди този момент би трябвало да се решат някои аспекти.

Проблемът е в това, че прекарването в космоса не е доста потребно за здравето. Космическият полет оказва съществено въздействие на човешкия организъм - астронавтите прекарват в космоса не повече от 6 месеца за веднъж. В космоса плътността на костите понижава, зрението отслабва, появяват се и други недоволства. Затова специалистите предлагат в космоса да отиват единствено физически здрави и готови хора - без значение дали като космонавти или като галактически туристи.

Индустриализацията основава шумово замърсяване





В последните няколко стотин години хората овладяха индустрията и в този момент светът наподобява по-различно. Първо кораби, след това самолети, Без влакове и пътища няма мощна търговия. Независимо от всички изгоди от индустриализацията, околната среда също страда от нея.

Мнозина специалисти обичат да наблюдават промишленото замърсяване с химически субстанции, само че не помнят за шума. Само преди няколко стотин години хората просто не познаваха мощния звук - нямаше нито самолети, нито фабрики, нито дори радио и телевизия. Тишина и успокоение, каквото към този момент не може да се срещне постоянно на нашата Земя. Проблемът с шумовото замърсяване става все по-актуален, само че решения за него не постоянно се намират, по тази причина най-вероятно той ще продължи да се задълбочава.

1 2
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР