Технологичните компании непрекъснато инвестират и опитват да подобрят разработването на

...
Технологичните компании непрекъснато инвестират и опитват да подобрят разработването на
Коментари Харесай

Изкуственият интелект на Google далеч не може да се смята за разумен

Технологичните компании непрестанно влагат и пробват да подобрят създаването на изкуствен интелект. Гигантът Гугъл даже побърза да разгласи, че една от стратегиите му за ИИ е напреднала толкоз доста, че към този момент е придобила...разум. Само че, не е тъкмо по този начин. В скорошна публикация за американския Washington Post инженер на Гугъл съобщи, че след дълго взаимоотношение с към момента нестартиралата публично AI (Изкуствен интелект) система, наречена LaMDA, той има вяра, че програмата е постигнала равнище на схващане.

В изявленията и обществени изказвания доста хора от така наречен общественост, обвързвана с изкуствения разсъдък, твърдо застанаха срещу изказванията на инженера, като някои даже показаха, че неговите изказвания акцентират по какъв начин технологията може да накара хората да приписват на технологията човешки детайли. Тезата, че изкуственият разсъдък на Гугъл може да бъде рационален, несъмнено изважда нескрито както нашите страхове, по този начин и упованията за това какво ще се случи с тази технология.

LaMDA значи " Езиков модел за диалогови приложения ". Това е една от няколкото широкомащабни системи за изкуствен интелект. Такива системи стават все по-добри в отговарянето на въпроси и писането по способи, които могат да наподобяват безапелационно човешки. Самите Гугъл показаха LaMDA предишния май в обява в блог като такава, която " може по свободен метод да дава отговор по видимо безконечен брой тематики ".

Инженерът Блейк Лемойн разяснява пред Washington Post, че е споделил доказателства с Гугъл, че LaMDA е рационална, само че компанията не се е съгласила с него. В изказване от Гугъл дадоха отговор, че техният екип " прегледа изказванията на Блейк, съгласно нашите правила за ИИ и го осведоми, че доказателствата не поддържат изказванията му ".

Независимо от всичко, продължаващата поява на мощни компютърни стратегии, които не стопират да се осъвършенстват, поражда както екстаз у едни, по този начин и безпокойствие у други. Със сигурност към този момент сме в нова цифрова епоха и връщане обратно няма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР