Техните сметки докараха страната до това положение и явно не

...
Техните сметки докараха страната до това положение и явно не
Коментари Харесай

Христов: Заварихме пълен хаос в министерството на енергетиката

„ Техните сметки докараха страната до това състояние и очевидно не схващат сметките на тържищата “. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов във връзка другите пресмятания на цените на природен газ от „ Продължаме смяната “ и държавното управление на Кирил Петков.

Христов съобщи, че документите за скъпия газ са подписвани от „ Булгаргаз “, само че има указания от министерството да бъде спряно синьото гориво, което получавахме от „ Газпром “, като съгласно него отговорността за ситуацията евентуално е била обща. „ Сега виждам, че от Политическа партия застават зад дейностите на Александър Николов “, посочи енергийният министър.  

Той добави, че е имало указания от отрасловото министерство към „ Булгаргаз “ да не приема новите схеми за заплащане, с което действително провокират прекъсването на газ. Христов посочи, че всички останали европейски страни са продължали и не престават да заплащат по тази скица, а България може би е единствената, която го е направила.  Той е на мнение, че всяка опция да получим на ниска цена газ е добре за страната ни. Идеята на служебното държавно управление е била да получим контрактуваното количество газ от „ Газпром “, само че връзките с Русия към този момент са били на равнище без разговор.

„ Действията на техния кабинет докара до тотална рецесия, цялостен безпорядък, интерконектора с Гърция беше тотално зарязан. Къде им е контракта за слотове в случай, че са подписали с „ Шиниър “ май месец, само че никой не е резервирал слотове и те чакаха аз да го направя за две седмици “, добави още Христов.

Той е на мнение, че главната виновност носи министерството на енергетиката и министъра би трябвало да понесе своята отговорност.

Относно думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че желае оставката му за изнесената информация в пленарна зала Христов съобщи, че това е подигравка: Говорих за дейностите на Булгаргаз, а Александър Николов беше министър. Това, че Борисов вижда тази офанзива против партия е негово виждане, живеем в свободна страна. Аз изнесох цялата информация, която депутатите имат право да получат. В момента вървят инспекции от разнообразни институции, прокуратура, ДАНС и други, мисля че са към 4-5, които вървят редом “.

Той добави, че влизайки в министерство и заварил безпорядък, което е довело до високата инфлация. Именно по тази причина едно от първите неща е било да сменят управлението на „ Булгаргаз “.

„ Нашата цел не беше да проучваме дали дейностите са верни или не. Всичко схванаха, че това е подигравка на Бойко Борисов. Няма да си подам оставката тъй като единствено за няколко месеца постигнахме страхотни резултати. Ние сме експертен кабинет, не политически. В бранш енергетика постигнахме резултати и това се вижда “, сподели още Христов.

Министърът съобщи още, че интерконектора с Гърция е бил изцяло зарязан от държавното управление на Кирил Петков и е можело още година да не бъде завършен. Благодарение на районния министър Иван Шишков, който е изнесъл цялата документи и президента Радев, интерконектора е бил приключен. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР