Техническата спецификация за изграждане на и електронно подписване - BGID,

...
Техническата спецификация за изграждане на и електронно подписване - BGID,
Коментари Харесай

Започва подготовка за въвеждането на електронна идентификация

Техническата спецификация за създаване на и електронно сключване - BGID, създадена от Министерство на електронното ръководство е оповестена за публично разискване на за публични съвещания. Отчитайки значимостта на процеса по електронна идентификация за цялостното развиване на електронното ръководство в България, техническата спецификация се разгласява за социална консултация, с цел да се съберат рекомендации и експерни мненията, и предложенията от всички заинтригувани страни преди оповестяването на публичната поръчка, събщават от министерството.

" Електронната идентификация е извънредно значима система и считам, че е редно да я сложим на необятно публично разискване, и да дадем образец за бистрота, нещо което дадох обещание в самото начало. Надявам се, че професионалната общественост ще се включи градивно и ще даде своите рекомендации за възстановяване на спецификацията и на самата система ", разяснява министър Божидар Божанов .
 До 6 месеца персоналните карти ще са с електронна идентификация в чип
До 6 месеца персоналните карти ще са с електронна идентификация в чип

До края на 2023 година трбява да има отдалечено е-гласуване

Целта е да бъде основано мобилно приложение, с което да се прави идентификация за прилагане на електронни услуги, а във времето, електронните подписи да бъдат заместени с електронна идентификация. " Ще разчитаме на специалистите и тяхната противоположна връзка, с цел да вземем характерни софтуерни решения. Ще продължим да държим на прозрачността на стадия на осъществяване, в това число придържайки се към условието за отворен код на създаването ", добавя Божанов.

Това е единствено първата стъпка към построяването на електронната идентификация. Успоредно с това, ще се приготвят и нужните нормативни промени, с цел да може системата да действа в сходство със закона. Планира се да бъдат пилотно надградени и системите на Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, Министерство на вътрешните работи, както и Портала за електронни услуги на Министерството на електронното ръководство, тъй че да има избор от услуги, които да бъдат употребявани с новото средство за идентификация и сключване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР