Техеран/София. Вчера, неделя, около обяд в 11:12 часá стана земетресение

...
Техеран/София. Вчера, неделя, около обяд в 11:12 часá стана земетресение
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Серия земетресения в Югозападен Иран

Техеран/София. Вчера, неделя, към обяд в 11:12 часá стана земетресение с магнитуд 5.8 (Евро-Средиземномор-ски сеизмологичен център) в Югозападен Иран, провинция Бушер. Епицентърът е сред планинския масив Шираз и Залива, а дълбочината е не по-голяма от 10 км под земната повърхнина, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

В региона на пристанището на град Бандар-е Дженаве има напукани и съборени стени на жилища. Отчитайки доста ниското качество на градивния материал, интензивността в селищата на епицентралния регион би трябвало да се допуска от степен VII+ – до умерени повреди. Няколко часа след земетресението локалният редактор на Асошиейтед Прес оповестява за петима ранени. В провинцията – източник на земетресението, на стотина километра в южна посока е ситуирана нуклеарна централа. Там интензивността на влияние надали е по-голяма от V степен, което не допуска никакви повреди. Земетресението е усетено с изключение на на територията на Западен Иран, още в Кувейт – на западния бряг на Персийския залив и на дистанции до към 350 км в Ирак и Саудитската Арабия.

През миналите 30 чáса главното земетресение е последвано от към 50 труса с магнитуд 3.0 и по-голям, всичките с капацитет за чувство. Сред тях по-силни са тези с магнитуд над 4, чието количество единствено през първото денонощие е 11. С въздействието си те са съдействали за увеличение на загубите, породени от главния трус.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР