Теглим кредити като за последно: Инфлацията форсира покупката на имоти.

...
Теглим кредити като за последно: Инфлацията форсира покупката на имоти.
Коментари Харесай

Теглим кредити като за последно: Инфлацията форсира покупката на имоти


Теглим заеми като за последно: Инфлацията форсира покупката на парцели. Жилищните заеми нарастват рекордно. Отпуснатите от банките заеми за покупка на жилища и къщи в края на октомври са в размер над 19 милиарда лева, демонстрират данни на Българската национална банка. Предоставените от банките жилищни заеми нарастват за година с над 3 милиарда лева, или с рекордните 19,2%.

Причината за това е
огромното предпочитание на хората да придобият личен дом,
както и да влагат парите си в парцел, с цел да не се обезценят от високата инфлация. Често хората имат спестени пари, само че те не са задоволителни за покупката на апартамент, по тази причина теглят и заем. Лихвите на банките по ипотечните заеми са извънредно ниски, което в допълнение подтиква кредитирането в страната.

Голям растеж има и при потребителските заеми за семействата. В края на октомври общият размер на тези заеми е 16,658 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. За година потребителските заеми нарастват с 1,6 милиарда лева, или с 10,7%. Голяма част от тези заеми също са свързани с парцели. След покупката на жилище някои хора взимат и потребителски заем, с цел да го обзаведат. Други пък взимат заем, с цел да създадат ремонт в остарелия си дом. Оказва се, че голяма част от банковото кредитиране се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав дом.

Общият размер на заемите за семействата за година нараства с близо 4,7 милиарда лева и към края на октомври надминава 37,4 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка.
Домакинствата взимат повече заеми от компаниите
За година бизнес заемите се усилват с по-малко от 3 милиарда лева, или със 7,3%, до 43,5 милиарда лева

Домакинствата изпреварват компаниите и по растеж на депозитите. За година спестяванията на семействата в банките са нарастнали със 7,183 милиарда лева, или с 10,3%, като в края на октомври общият размер на депозитите на жители надминава 76,9 милиарда лева Но максимален растеж има при огромните депозити със суми над 500 хиляди лева, до момента в който хората с най-малки влогове са принудени да теглят от спестяванията си. За година фирмените влогове се усилват с 3,28 милиарда лева, до 42,5 милиарда лева

Добрата вест е, че ниското равнище на необслужваните банкови заеми в България ще се резервира най-малко доникъде на 2024 година, гласи разбор на компания за изкупуване и събиране на неприятни вземания. След това
наклонността може да се обърне – по-отчетливо през 2025 година,
само че растежът в просрочията ще е по-скоро равномерен и без внезапни придвижвания нагоре.

При настоящата претовареност и продължаващия растеж на приходите потребителите в страната се оправят с разноските и обслужването на своите отговорности относително добре, разясняват от компанията.

В момента делът на просрочените заеми е рекордно невисок, хората всеобщо са заети и възнагражденията като цяло нарастват. Това им оказва помощ да се оправят с погасяването на своите отговорности, макар че разноските за живот също се усилват.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР