Тефлоновите тигани излизат на пазара през 30-те години на миналия

...
Тефлоновите тигани излизат на пазара през 30-те години на миналия
Коментари Харесай

Тефлоновият грип

Тефлоновите тигани излизат на пазара през 30-те години на предишния век, известността им през годините нараства. Това се дължи на техните комфортни незалепващи повърхности, които са лесни за разчистване и изискват по-малко лой за готвене. Но тези обичани на всяка стопанка съдове са свързвани с избрани здравословни проблеми. Един от най-известните е полимерната тресчица или „ тефлонов грип “. Всъщност центровете за надзор на отравянията на Съединени американски щати са получили 267 отчета за тресчица от полимерни пари единствено през 2023 г. 
Макар статистиката евентуално да не е доста точна по ред аргументи, докладваните случаи в Съединени американски щати през 2023 година са се утроили спрямо предишни години. Много хора даже не знаят, че болестта им е породено от потреблението на тефлонови тигани, защото признаците наподобяват други болести. Тефлоновият грип се отнася до признаците, които хората изпитват след излагане на изпарения от PTFE (политетрафлуоретилен). Тези изпарения са от полимерното покритие, което прави повърхността на тиганите незалепваща. Но се отделят токсични химически газове даже когато в тях се готви при естествени температури.
Изпаренията са нездравословни освен за хората, те са отровни и за домашните любимци. Симптомите на тефлоновия грип нормално не престават няколко дни и включват: 
тресчица ;главоболие;мускулни болки или крампи;треперене или втрисане;кашлица;слабост;неприятен усет в устата;гадене;жажда;изпотяване.
Нагряването в никакъв случай не би трябвало да е над 260 градуса по Целзий. Прегряването на тефлоновите тигани е това, което предизвиква разрушение на покритието и обособяване на токсични изпарения. Използвайте ниски до междинни градуси и в никакъв случай не загрявайте авансово празен тефлонов тиган. 

Уверете се, че мястото за готвене е добре проветрено. Не използвайте железни принадлежности, когато готвите, защото те могат да надраскат тефлоновото покритие. По-добре използвайте принадлежности от силикон, дърво или пластмаса. За разчистване на съдовете избягвайте абразивни препарати, те повреждат покритието. Ако сегашният ви съд за готвене е надраскан или развален – сменете го. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР