Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението Илинден, което

...
Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението Илинден, което
Коментари Харесай

Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението "Илинден"

Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението " Илинден ", което се игра на откритата сцена на Ловешката средновековна цитадела. Това стана навръх Илинден, 20 юли 2022 година, пред многочислена аудитория под звездите, оповестиха от пресцентъра на общината.

Спектакълът на Биляна Петрова е по претекстове от произведения на Пейо Яворов и Димитър Талев, централен облик е революционерът Гоце Делчев. Обичаният български воевода се играе от Иван Юруков. Той е прочут и обичан артист от филмите " Дъвка за балончета ", " Аве " и сериалите " Мен не ме мислете ", " Откраднат живот ", " Столичани допълнително ", а неотдавна дебютира и като режисьор с кино лентата " До последния каприз ". Освен това се изявява и като музикант в " Терпентина ".

Иван Юруков споделя, че в своя житейски и креативен път е въодушевен от облика на Гоце Делчев. Актьорът влага доста от себе си в ролята на сантиментален бунтовник, който увлича след себе си народа. Изповядващ веруюто, че революцията първо става в главите, че Македония не прави разлика сред култура и гражданска война, изпълнителят демонстрира и самотата и обречеността на героя.

В обкръжението му са запаметяващи се облици на елементарни българи с техните ориси, всичките белязани от робството. Това са бурни и жестоки времена, когато стартира Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година С " Илинден " ловешкият спектакъл уголемява тематиката за българската националност и сантименталния шовинизъм.

В същата линия са заглавия като " Ако няма красота " по Николай Хайтов с режисьор Йосиф Сърчаджиев, " Козият рог " на Кристиана Бояджиева и " Майстори " на Бойко Илиев. Премиерата на " Илинден " в Ловеч бе на 16 декември 2019 година, а на 20 юли 2022 година бе последното зрелище.

То приключи с приятна изненада за младата Боряна Бабанова от страна на сътрудниците и публиката, които я поздравиха с овации за нейния рожден ден.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР