Те са вкусни, ароматни и много полезни. Sofia24.bg ще ви

...
Те са вкусни, ароматни и много полезни. Sofia24.bg ще ви
Коментари Харесай

Те са вкусни, ароматни и много полезни: Съдържат малко калории, много фибри и антиоксиданти

Те са вкусни, ароматни и доста потребни. Sofia24.bg ще ви опише за малините, които са едни от най-полезните плодове. Те съдържат вит. C, витамини от група B, вит. P и A, минерални соли - калиеви, натриеви, калциеви, фосфорни, лимонена киселина, ябълчна киселина, каротин, пектин. Малината съдържа 9-10 % захар.

Те съдържат и антоцианини – съединения, които имат основна роля за понижаване на окислителното увреждане и възпалението, свързани със сърдечносъдови болести. 

Според някои проучвания, постоянната консумация на малини усъвършенства здравето на кръвоносните съдове и кръвообращението. Малините са богати са на витамин С, който също е значим за сърдечното здраве, само че и за синтеза на колаген, както и за имунитета. Високото наличие на антиоксиданти подкрепя половото здраве и при двата пола и покачва плодовитостта. Малините съдържат и цинк, който  подтиква либидото.

Малините усъвършенстват салдото на инсулина и кръвната захар. Те съдържат малко калории и доста фибри, тъй че са подобаващи за диети. Съдържат и манган, който пък ускорява метаболизма. Не съдържат мазнини, което е още един плюс. Редовната им консумация понижава възпалителните процеси в организма. Малините помагат за очното здраве, както и за по-добра памет. 

Плодовете съдържат огромни количества фолиева киселина, която е значима за синтеза на червени кръвни кафези, пренасящи О2 до всяка клетка в тялото. 

Малините утоляват жаждата и усъвършенстват храносмилането, по тази причина се употребяват и в детското хранене. Благодарение на салициловата киселина, която се намира в плодовете, малините се употребяват и за събаряне на температурата. Болните от подагра и нефрит обаче не би трябвало да ги използват за храна заради високото наличие на пуринови основи в тях.

Малините са нетрайни плодове. Те не устоят на напън и на топлота.

Съхранявайте ги в ледник, без да ги миете. Ако консумирате малини с банани да вземем за пример, ще намалите гликемичния индекс на последните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР