Те са навсякъде и тихо ни тровят: така наречените вечни

...
Те са навсякъде и тихо ни тровят: така наречените вечни
Коментари Харесай

Как тихо ни тровят: скритите отрови в човешкото тяло


Те са на всички места и безшумно ни тровят: по този начин наречените " безконечни химикали ", които съществено повреждат здравето ни. Тръгваме по следите на скритите токсини в човешкото тяло.

Всички те с огромна доза възможност съдържат така наречените перфлуороалкилирани субстанции (PFAS). Към тях спадат към 4500 основани от индивида вещества, които могат съществено да увредят нашето здраве. Всички те или въобще не се разграждат в природата, или имат доста дълъг интервал на разграждане. Затова и специалистите ги назовават безконечни химикали.
Редакцията предлага
Тефлон и безконечни химикали

„ PFAS са едни от най-опасните химикали “, твърди екоекспертът на Обединените народи доктор Роланд Вебер. Следи от тези химикали откриваме в почвата и в питейната вода, в животните, в храните, а оттова и в човешкото тяло.

Само един образец: у 98% от американците са открити останки от PFAS в кръвта. А проучвания в Индия, Индонезия и Филипините са потвърдили съществуване на токсичните вещества в съвсем всички взети проби от майчино мляко. Също и в Германия съвсем всяко дете носи в тялото си безконечни химикали, като у една пета от децата концентрацията надвишава сериозните стойности.

Как попадат в тялото?

Перфлуороалкилираните съединения са извънредно устойчиви на вода, мазнини и замърсяване. Именно това изяснява необятното им приложение: съдържат се в изкуствената кожа, фото хартията, пестицидите, пяната за гасене на пожар, в боите и лаковете. Хората ги одобряват с храната и най-много при потреблението на месо, риба, мляко, яйца и зеленчуци от нечисти райони.

Чрез сметищата, промишлените отпадни води и отработените газове те попадат в околната среда, а множеството пречиствателни станции не са в положение да ги филтрират. Следи от тях са открити в непристъпните планини на Патагония, в ледовете на Антарктида, в съветския Алтай, в бели мечки, птици и делфини. Някои животни с висока централизация на PFAS демонстрират смяна на хормоналното си равнище и нарушени функционалности на черния дроб и щитовидната жлеза.

Първо в атомната бомба, след това в кухнята

Едно от първите такива субстанции е създадено през 1938 година от американския тръст DuPont. Тъй като пази метала от разяждане и при доста висока температура, новата субстанция е употребена при създаването на първата атомна бомба. По-късно под комерсиалното название „ Тефлон “ материалът намира приложение в производството на тигани със защитно покритие и става шлагер в целия свят. През 1998 година обаче имиджът на вълшебното покритие пострада съществено, откакто в Съединени американски щати умряха стотина крави в една плантация в Западна Вирджиния, намираща се в съседство с фабрика за произвеждане на тефлон. По-късно стана ясно, че с това произвеждане са свързани и многото случаи на болни от рак хора в района, а през 2017 година DuPont изплати 671 милиона $ компенсации на 3550 жертви на натравянето.
 Документ, който демонстрира, че още през 1970 година в DuPont са били наясно с рисковете за здравето
Този документ демонстрира, че още през 1970 година в DuPont са били наясно с рисковете за здравето

И в други страни, измежду които Нидерландия, Белгия и Италия, са регистрирани случаи на замърсяване на природата и питейната вода с PFAS-субстанции. Междувременно в Съединени американски щати, Европейски Съюз и Япония поетапно биват забранявани обособени химикали от групата на перфлуороалкилираните съединения, в следствие от което наличието на рисковите субстанции у хората последователно понижава. В Германия то е спаднало на половина от 1990 до през днешния ден.

Ще бъдат ли напълно неразрешени?

Днес промишлеността залага на ново потомство PFAS, които единствено едва се разграничават от предходните, само че по тази причина пък към момента не са неразрешени. Натискът над производителите обаче нараства: няколко компании за туристическо съоръжение към този момент създават облекло без безконечни химикали. Шведската верига ИКЕА също прекрати потреблението на такива вещества в своите артикули. А страни като Германия, Дания, Норвегия и Швеция упорстват до 2030 година PFAS да бъдат неразрешени в целия Европейски Съюз.

*****

Вижте и тези видеа:
Наистина ли мазнините са толкоз нездравословни?Как пластмасата попада в нашите стомаси
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР