Те са мистериозни, разрушителни и са избрали своята страна във

...
Те са мистериозни, разрушителни и са избрали своята страна във
Коментари Харесай

Скритият коз на Украйна: Ролята на хакерите Anonymous в отпора срещу Русия

Те са мистериозни, разрушителни и са избрали своята страна във войната, която опълчва Русия на Украйна. Хакерският колектив Anonymous (Анонимните) пое отговорност за няколко хакерски атаки, които през последните дни сринаха съветски държавни уеб страници и подкрепяни от страната новинарски организации. В понеделник няколко известни съветски медии бяха ударени по едно и също време, в това число държавните осведомителни организации ТАСС и РИА Новости и вестник " Комерсант ". На началните им страници краткотрайно се появяваше известие, противопоставящо се на нахлуването на Русия в Украйна, заяви осведомителна организация Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

" Уважаеми жители. Призоваваме ви да спрете тази полуда, не изпращайте синовете и съпрузите си на сигурна гибел. Путин ни кара да лъжем и ни слага в заплаха ", се споделяше в известието, написано на съветски език. " Ние сме изолирани от целия свят, към този момент не се търгува с петрол и газ. След няколко години ще живеем като в Северна Корея ", се споделя още в него.

В четвъртък, часове откакто Русия нахлу в Украйна, хакерският колектив написа в Twitter от акаунт, обвързван с Anonymous, @YourAnonOne, че " публично е в кибервойна против съветското държавно управление ". Оттогава насам групата твърди, че стои зад няколко хакерски офанзиви, в това число разгърнати офанзиви за отвод на услуга (DDOS) - при които даден уебсайт е неподвижен, защото е бомбардиран с трафик - които сринаха съветски държавни уеб страници и този на RT, подкрепяната от страната новинарска работа на страната.

В събота уебсайтовете на Кремъл, на Думата - долната камара на съветския парламент - и на съветското министерство на защитата също станаха жертва на офанзива, за която Anonymous обявиха в Twitter. В неделя те обявиха, че са хакнали съветските държавни телевизионни канали, като са разгласили проукраинско наличие, в това число патриотични песни и фотоси от нашествието.

" Факт е, че се правят някои хакерски атаки против Русия, само че е мъчно да се реши мащабът на тези офанзиви ", съобщи предЕвронюз Ерик Шмитлин, съветник по киберсигурност в Cendium Cyberdefense в Париж. Той означи, че приписването на отговорност също е доста мъчно, изключително в тази ситуация с колектива Anonymous, прочут с белите маски на Гай Фокс, които носят мистериозните му членове.

" Групата " Анонимните " в действителност не е група. Това са всички и никой, защото всеки може да твърди, че е част от Anonymous ", сподели Шмитлин. Все отново Anonymous, които се появиха при започване на 2000 година, в предишното са се разгласявали в отбрана на свободата на словото и неприкосновеността на персоналния живот, означи Шмитлин, като добави, че дейностите им в киберпространството, въпреки и много елементарни, имат капацитета да бъдат " доста разрушителни ".

" За да защитиш една институция, едно държавно управление, ти трябват доста запаси. Но с цел да атакуваш една система, ти трябват единствено един или двама квалифицирани души. Само десетина души могат да окажат огромно влияние ", сподели той. Смята се, че възходящ " батальон " от хакери се сплотява, с цел да се бори с Русия в киберпространството. Вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров съобщи в събота, че страната основава " ИТ войска ", с цел да се опълчи на цифровите офанзиви на Русия. " Ще има задания за всички ", сподели Федоров в Туитър, който съдържаше връзка към канал в приложението за известия Telegram, съдържащ лист с известни съветски уеб страници, които да бъдат атакувани.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР