Те са едни герои - уникални деца, които дават сила

...
Те са едни герои - уникални деца, които дават сила
Коментари Харесай

Център Малки чудеса ще предлага специализирана и дългосрочна грижа за недоносените деца

Те са едни герои - неповторими деца, които дават мощ даже на родителите. Те имат капацитет и са бъдещето, би трябвало да се грижим добре за тях.  Думите са на Нина Николова , ръководител на фондация " Нашите недоносени деца ", която гостува в ефира на предаването " Хоризонт до обед " във връзка идния международен ден, отдаден на недоносените и по отношение на утрешното разкриване на първия в България център за профилирана грижа за тези малчугани:
За нас утре  -17-ти ноември, е двоен празник, защото с изключение на, че ще почетем Световния ден на недоносените деца ще открием и първия за България център за недоносени бебета  - Център " Малки чудеса ".  Това е една концепция, която се роди преди години, а предходната година на 17-ти ноември си пожелахме тя да се случи и една година по-късно ние слагаме началото на нещо огромно, на нещо велико, на нещо, което мислим, че ще помогне на доста деца, на доста фамилии, на доста родители, в това число и на нас самите, които към този момент сме преживявали болката.

Важно е да има подобен център, тъй като знаем, че доста от децата, когато бъдат изписани, към момента няма стратегия за тяхното следене, родителите се връщат в домовете си, лутайки се какво да вършат, по какъв начин как да го създадат най-добре, към кой експерт да се извърнат. За страдание, центровете, които оферират такива услуги (говорим за център, който е примерно за деца с детска церебрална парализа или за различен тип лекуване, да вземем за пример с логопед) са малко и по тази причина ние взехме решение всичко това да го сложим на едно място, където родителите може да дойдат и да получат една сложна услуга.

Разкриването на центъра е идната стъпка, осъществена след самодейността за основаване фамилни стаи в лечебните заведения, означи Нина Николова, като добави: Това са разнообразни неща -  фамилните стаи са места, където майката може да прекара повече време с детето в болничното заведение, т.е. да няма това отделяне от майката  на недоносеното дете, защото знаем, че е доста значимо майката да е до детето и детето да усеща майката. 

Тази година на 15-ти май за първи път отворихме отделенията и практикувахме по този начин наречената кенгуру грижа, напомни Николова и сподели, че е радостна, че доста отделения практикуват този вид грижа за недоносените ежедневно:  Защото това е извънредно значимо за развиването на детето и за неговото по-бързо изписване от болничното заведение. 

Така че това е една стъпка напред, която направихме. Центърът е към този момент нещо, което ще наблюдава децата до 6-7 годишна възраст  -  приказваме към този момент за грижа след изписване и процедури, които са нужни детето по-бързо да се развива, по-бързо да проходи, да проговори, в случай че има някакви проблеми.  Било и за хубави неща   - да честваме рождени дни, да създадем арт-ателиета - в смисъл, да има една среда, където родителите на недоносени деца не се усещат непознати. Да има по-дългосрочна грижа.

Повече по тематиката чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР