Те настояват за промяна в гражданския процесуален кодекс и по-конкретно

...
Те настояват за промяна в гражданския процесуален кодекс и по-конкретно
Коментари Харесай

​Граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет

Те упорстват за смяна в гражданския процесуален кодекс и по-конкретно главата за заповедно произвеждане, тъй като съгласно тях не дава отговор на европейското законодателство. По думите им длъжниците схващат за отговорностите си, чак когато получат покана за непринудено осъществяване и за тях става невероятно да се защитят или да оспорят дълга си пред съда.

Според събралите се пред постройката на Висшия правосъден съвет жители, длъжниците са осъждани в закрити съвещания, не се издават правосъдни актове, а единствено заповеди за осъществяване и изпълнителни листове, които са издадени без правно съображение.

Радка Николова, " Национално придвижване на българските жители ": От самото начало гражданските права на длъжника са отнети, той няма право да излезе пред съда и да се удостовери дължи ли това взимане или не, а просто се взима парцела, афишира се на обществена обмен.Мадлен Кирчева: Делата, съвещанията са открити по конституция и по закон, не може да скриват от жителите престъпването на закона съдиите от Софийския областен съд.
Според представляващия Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев обаче, длъжниците могат да се защитят. А измененията в гражданско процесуалния кодекс, признати през 2008 година, целят по-ефективна събираемост на вземанията.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия правосъден съвет: Да, заповедното произвеждане се развива в отсъствието на длъжника, само че в един миг на него му се оповестява, когато се пристъпи към осъществяването и той може да оспори съществуването на това взимане и размера му.
Друг проблем съгласно протестиращите е, че частните правосъдни реализатори не удостоверяват в съда годно връчване и по този начин делата остават в по този начин наречената „ тъмна стая " в Софийския областен съд. По думите им там се съхраняват над 200 000 каузи, по които не е осъществено връчване.
Боян Магдалинчев, представляващ Висшия правосъден съвет: В един миг взех решение, че би трябвало да го отнеса въпроса до инспектората, с цел да ревизират до каква степен е правилно изказванието за задържането в някаква затъвам стая в районния съд.
Според тях не дава отговор на изказванията на тези хора за голям брой каузи, които стоят.

Към 31 декември 2017 година правосъдната система има несъбрани 554 милиона лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР