Те може да са отблъскващи, но са важни за природата

...
Те може да са отблъскващи, но са важни за природата
Коментари Харесай

Какво би станало, ако изчезнат паяците и насекомите?


Те може да са отблъскващи, само че са значими за природата и за всички нас: в случай че непривлекателни типове като паяци, оси, брадати мушици и други изчезнат, биха настанали съществени проблеми. Но съчувствието към тях е прекомерно малко.

Знаете ли какво е общото сред пандите, коалите и кенгурутата? Много просто: всички хора ги намират за " сладки ". Затова и те имат доста поддръжници, които се борят за оцеляването им. От друга страна никой не пази по подобен метод по-малко известните животинки - като паяците или насекомите например. Според изследванията животните, които считаме за непривлекателни, грозни или отвратителни, а също по този начин и за рискови, е по-малко евентуално да разполагат с почитатели и лоби измежду хората. Последиците от това са, че тези същества по-често са застрашени от изгубване.
Редакцията предлага
Какво съставлява " детският модел "?

Страхът и отвращението към животни и инсекти постоянно играе значима роля. Изследователите са стигнали до извода, че паяците постоянно са представяни отрицателно в новините. Но от към 50 000 типа паяци само доста малко могат да бъдат рискови за хората. В Германия към 32% от типовете паяци са застрашени или към този момент изчезнали.

Според учените ние развиваме повече емпатия към животни, отговарящи на " детският модел " - т.е., към такива, които наподобяват бебе с високо чело и дребна брадичка.

Цветните рибки по-обичани от едноцветните

Онова, което е годно за сушата, се отнася и за водата. Рибите, чиито цвят и шарка се отличават мощно от фона към тях, провокират приятност у хората, които ги следят, открило е изследване. По-малките и по-незабележими риби, живеещи скрити на морското дъно или даже над рифа, обаче изпълняват значими функционалности в екосистемата. Учените са открили да вземем за пример това: че по-незабележимите риби гурами са значими за рифа. Те се хранят с макроводораслите по коралите, които могат да увредят рифа.

Повече финансиране за изследване на красивото

Проблемите обаче има не са единствено при животните. Учените считат, че финансирането на проучвателен планове постоянно се основава на критерии като " известност ", " прелест " и " забележимост " на типовете. Наблюденията и преброяванията също се въздействат от същите критерии. Ето един образец: откриватели на птиците оповестяват по-често за свои проучвания, в сравнение с тези на влечугите. На доктрина това би могло да докара даже до деформиране на статистиката за видовото многообразие.

Характерът и насочеността на плановете за другите типове също от време на време доста се разграничават. Ако в Австралия популярните торбести животни се учат по-често - заради тяхната анатомия и външен тип, то при непопулярните животни фокусът по-скоро пада върху контрола на популацията.

Нестабилни екосистеми и стопански последствия

Големият проблем е, че незабележимите животни - като насекомите - постоянно имат значима поддържаща роля за екосистемата. Това значи, че питателните вериги могат да станат по-крехки, когато на най-ниското равнище настъпят промени. " Колкото повече детайли отпадат от хранителната мрежа, толкоз по-нестабилни стават екосистемите. Екосистемите постоянно се повреждат от човешкото въздействие ", споделя Кристиан Хоф от Техническия университет в Мюнхен.

Но хората могат да усетят резултатите, когато стане въпрос за храната. Точно това се вижда от образеца с ихнеумовите оси, показва Тея Царнтке, поземлен еколог от Университета в Гьотинген. Проучването ѝ е посочило, че тези оси могат да контролират нашествието на вредители в зърнените полета. По този метод те защищават реколтата. Те снасят яйцата си в листните въшки, а излюпените от тях ларви се хранят с тях и ги убиват. Въпреки това доста типове ихнеумонови оси са застрашени.

Освен това смъртността на насекомите може да аргументи действителни вреди на стопанската система, в случай че те не опрашват културите. Такъв е казусът с някои брадати мушици, които дружно с други насекоми са главните опрашители на дребните цветове на какаото. Те избират сенчестите гори на Амазонка. Липсата на вода и по-ограничения избор усети обаче, дължащ се на монокултурите, ги излагат на опасности. Поради това в бъдеще може би ще се наложи ръчно опрашване от хора, което би било скъпо начинание.

Да обърнем внимание на по-грозните същества

Непопулярните типове имат уникални свойства и функционалности. Ако те изчезнат или останат неразучени, това може да окаже въздействие върху биологичното многообразие. Затова специалистите считат, че фокусът би трябвало да се насочи и към " нехаризматични ", едва познати и проучени животни, инсекти и риби. Добре е най-накрая да насочим вниманието си към живите същества, които прекомерно постоянно остават в сянката на известните и красивите си събратя.

***
Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР