Те изскачат по една, по две, по десетина. На всеки

...
Те изскачат по една, по две, по десетина. На всеки
Коментари Харесай

Нашествието на германските мумии

Те изскачат по една, по две, по десетина. На всеки няколко месеца идва известие, че някой е намерил в подземията на замъка или църквата си прелестно непокътнати мумии. Те са на по 300-350 години, от Новото време. И са пръснати из цяла Германия.

Мумии в Германия? Да, няма неточност. За тях се знае доста малко, за разлика от надалеч по-старите им “посестрими ” в Египет. Те обаче са също толкоз загадъчни и крият история, която към момента не е изучена от експертите.

Защо изобщо са мумифицирали хора по тези земи, е главният въпрос, на който няма отговор. До наскоро не беше ясно и по какъв начин в действителност са се запазили в продължение на стотици години телата на мъже, дами и деца, в това число копринените им рокли и кожените обувки.

Днес историците стартират да повдигат завесата.

Фрайхер декор Холц не получава доста дарове от ориста.

Въпреки че е от благородническо семейство, животът му не е елементарен. По време на 30-годишната война (1618-1648) се бие като наемник за шведската войска. Не пада обаче погубен на фронта, гибелта го застига по напълно негероичен метод – на 35-годишна възраст умира от грип или отравяне на кръвта. И чак тогава става значим.

Роднините му го обуват в скъпи ботуши от телешка кожа. Полагат останките му на особено място – в първокласна гробница във франкския палат Зомерсдорф край Ансбах (днешна Бавария). Там той се употребява с привилегията на египетските фараони - тялото му не се разлага.

370 години след гибелта си благородникът към момента лежи добре непокътнат в своя саркофаг, към момента с кожените си ботуши. Неотдавна тялото му напуща за пръв път покоите си в замъка и е подложено на главен обзор от археолози от музеите „ Райс-Енгелхорн ” в Манхайм. Специалистите са безапелационни: той няма никакви външни пострадвания и е бил в цветущо здраве, преди да го покоси смъртоносната зараза.

Екип от учени изследва мумията с компютърен томограф и реконструира лицето й. Резултатът е, меко казано, вдъхващ почит: Фон Холц, чийто растеж от 1,80 м е величествен за времето си, има необятно, четвъртито лице – като на играч по ръгби, и удивително здрава челюст, с която е можел да чупи орехи.

Защо обаче е мумифициран?

“Ние познаваме историята на египетските мумии по-добре от това, което се намира в нашите гробници ”, признава пред сп. “Шпигел ” археологът Вилфрид Розендал. Той е един от дребното учени, които се занимават с оживелите в подземията тела. Веднъж на 3-4 месеца някой духовник или барон му оповестява, че е разкрил мумия под църквата или замъка си. Неотдавна Розендал се натъква на 12 прелестно непокътнати тела от една благородническа фамилия в Илерайхен, Швабия.

“Дълго време нямахме никаква визия за какво съществуват тези благороднически гробници ”, споделя Розендал. Наистина, всички открити мумифицирани тела са на хора от благороднически семейства.

Документирани досега са близо 1000 мумии,

съхранени през вековете в подземия в Германия, написа “Шпигел ”. В доста случаи са непокътнати и елементи от облеклата, с които са заровени. До тях са положени и значими предмети: гребени, подправки, монети.

Изумително огромният брой елитни гробници принуждава откривателите да трансформират мнението си: до неотдавна са считали, че при мумифицирането става дума за единични и инцидентни феномени, а в този момент находките навяват на мисълта за обред. Може би в действителност богатите и могъщите в ранния интервал на Новото време са желаели напълно умишлено да бъдат заровени по този начин, че телата им да се консервират.

На гореща диря в това отношение се натъква археологът Андреас Щрьобл. В писмо до църковния съвет на берлинска черква от 1710 година една баба на име Катарина Щайнкопен моли умрялата й внучка да бъде положена “в арката под църквата, където да издържи на разлагането ”. Бащата на детето, велможа консултант, дава за тази цел 10 райхсталера - колкото годишната заплата на файтонджия по това време.

В Берлин е най-големият пантеон,

излиза наяве наскоро. 140 мумифицирани тела на благородници се съхраняват под черква покрай Александерплац. След откриването на писмото на баба Катарина учени изследват по-подробно гробницата и откриват, че съществува извънредно ефикасна вентилационна система. Всички пространства са свързани с дребни отвори между тях и през всичките тези минали епохи са идеално проветрявани.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР