Здрава офанзива кипи на строителната площадка за пробива под централна

...
</TD
>Здрава офанзива кипи на строителната площадка за пробива под централна
Коментари Харесай

Офанзива за пробива под Централна гара

Здрава атака кипи на строителната площадка за пробива под централна жп гара, видя кореспондент на Plovdiv24.bg . Няма събота, няма неделя - на обекта се работи с цялостна пара, с цел да се навакса изгубеното време около правосъдното дело, заведено от някогашния концесионер на гарата Миролюб Столарски.

Строителите от " Трейс груп холд " са се концентрирали от южната страна на гарата и към този момент са стигнали до някогашните хали в " Кючук Париж ". Тунелът минава сред автогара " Родопи " и магазин " Билла " без да визира терена на стадион " Тодор Диев ". Движението при започване на " Димитър Талев " след кръстовището с " Кукуш " е спряно и улицата е затворена. За жителите, които пътуват с рейсове от автогара " Родопи " е изработен безвреден пешеходен проход около изкопа. Дейностите тук се чака да приключат през април следващата година.

Едновременно с построяването на автомобилното трасе се работи и по самата гара. Подменят се релсите и се обновяват пероните. 

Пробивът под централна гара се прави по план на НКЖИ за рационализация на жп възел Пловдив. В началото на 2023 година би трябвало да стартират същинските строителни действия от северната страна на централна гара. Реализацията тук ще е доста  комплицирана, тъй като, с изключение на тунела, ще би трябвало се измести основния канализационен колектор на бул. " Христо Ботев " и да се направи реорганизация на газопровода и топлопровода в региона. 

Самият тунел под гарата е с дължина към 700 метра. Единият вход/изход е на юг, на ул. " Македония " и в тази посока се работи от предишния ноември. Другият вход/изход е до бившето кино " Гео Милев " на бул. " Васил Априлов ". Подземното трасе ще има две платна с габарит по 13.5 метра. Предвидени са две спирки на градския превоз.

Изграждането на транспортно-комуникационното оборудване под централната жп гара на Пловдив е на стойност 90 милиона лв., обезпечени по механизма " Свързана Европа ". Изпълнител на обекта е " Трейс груп холд ", който би трябвало да го  приключи до края на 2023 година Пробивът е част от огромния план " Развитие на железопътен възел Пловдив ", с обща стойност 103 477 234 евро. По-голяма част от сумата 87 955 649 евро е от МСЕ, а националното съфинансиране е в размер на 15 521 585 евро.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР