Великденска багрилница беше открита на Велики четвъртък в центъра на

...
</TD
>Великденска багрилница беше открита на Велики четвъртък в центъра на
Коментари Харесай

Как се боядисват яйца с куркума и панджар показаха в Бургас

Великденска багрилница беше открита на Велики четвъртък в центъра на Бургас, съобщи кореспондент на " Фокус ". Пространството към Часовника се изпълни с деца и възрастни, които следиха достоверните техники за боядисване на великденските яйца, показани от жените от Народно читалище " Васил Левски " в кв. " Горно Езерово ". 

Използвайки единствено естествени съставки като куркума, коприва, панджар, люспи от лук, магданоз и други, те възродиха остарялата традиция, обвързвана с великденския бит, за която се оказа, че става все по-предпочитана. 

" Мисля, че се ускорява желанието у хората да пазят обичайното. Самият факт, че толкоз доста хора идват на тези багрилници, демонстрира, че имат интерес да научат по какъв начин се е предписание преди и да го запазят за вбъдеще. Не става въпрос единствено за техниката - по какъв начин ще постигнеш жълтия, зеления или синия цвят, а самият интерес към предишното е впечатляващ ", съобщи Росица Топалова, организатор на Етнографската експозиция към Регионалния исторически музей в Бургас. 

Както традицията повелява, по челата на всички деца беше начертан червен кръст с първото боядисано яйце, което ще им донесе здраве и шанс през цялата година.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР