Във връзка с неверни твърдения в медии относно проекта за

...
</TD
>Във връзка с неверни твърдения в медии относно проекта за
Коментари Харесай

Община Благоевград с официална позиция за ремонт на Междуучилищния център по трудово обучение

Във връзка с погрешни изказвания в медии по отношение на плана за ремонт на Междуучилищния център по трудово образование (МУЦ), и с цел да се избегне въвеждането в подвеждане на жителите на Благоевград, Община Благоевград декларира следното (публикуваме позицията без редакторска намеса): 

Внушенията, че кметът Методи Байкушев е подписал три контракта без конкурс за 3 260 703,51 лева не дават отговор на истината.

Договорът с компанията реализатор е подписан за осъществяване на СМР за въвеждане на енергийно ефикасни ограничения в постройка обществена общинска благосъстоятелност по отношение на реализацията на план " Енергийна успеваемост в постройка за учебен център и просвета в Благоевград “, който се извършва с безплатна финансова помощ посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

Процедурата за избор на реализатор за СМР на Междуучилищния център по трудово образование е оповестена и извършена в мандата на предходния кмет на общината. Обявена е от вр.и.д. кмет с Решение от 03.10.2023 година и е оповестена в Регистъра на публичните поръчки в ЦАИС ЕОП на 6.10.2023 година

Предходното управление утвърждава конкурсната документи, в която са избрани критериите за избор на реализатор – сложна оценка, образувана от цена и период за осъществяване.

Назначена от тях комисия на 03.11.2023г. е отворила техническите, а на 22.11.2023 година и ценовите оферти на участниците в състезанието и е изготвила комплексните оценки на претендентите. На база на тази оценка е избрана компанията - реализатор на поръчката - " Д4 Къмпани “ с оферта за 1 085 975 лева без Данък добавена стойност.

Междувременно на 11 октомври 2023 година е оповестена друга социална поръчка за създаване на Младежки център в непосредствена непосредственост до постройката на Междуучилищния център и още веднъж печели компания " Д4 Къмпани “ с оферта 1 893 000 лева без Данък добавена стойност, с 60 хиляди по-ниска цена от другата взела участие компания. 

Договорът за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост на МУЦ-а с изпълнителя е подписан на 10.01.2024 година и е на стойност 1 085 975 лева без Данък добавена стойност със период за осъществяване м. април 2024 година. 

В него е планувано слагане на фотоволтаични панели върху покрива на постройката. При проектирането е посочено, че положението на покрива е приемливо и може да издържи слагането на панелите.

При подготовка осъществяването на плана в края на предходната година обаче специалисти от Община Благоевград установяват, че покривът е злепоставен и незабавно се постанова възлагане на градивна оценка.

Оценката е предоставена и заключението ѝ е, че " Ремонтът на покрива на постройката е наложителен заради непрестанен теч на дъждовни води от счупени и разместени керемиди. Това е довело до компрометирана и изгнила дъсчена облицовка, върху които лягат керемидите, а тук-там даже до формиране на " ями “ в покрива. “ 

Категорично ясно е, че върху покрив в такова положение не е допустимо да се изпълнят част от плановите действия – слагането на фотоволтаични панели. Това постанова незабавни дейности от страна на кметската администрация за решение на казуса.

Причината е, че през април 2024 година изтича срокът за асимилиране на средствата по плана за енергийна успеваемост на постройката по безвъзмездната финансова помощ посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

Ако средствата не бъдат усвоени, това може да докара неизпълнението на контракта и забележителна финансова загуба за общината. Това постанова незабавен и ефикасен ремонт на покрива, който би трябвало да приключи преди монтажа на фотоволтаичните панели.

На 15 януари 2024 година кметът Методи Байкушев посещава обекта, дружно със зам.-кметът по строителство Светла Захариева и специалисти от общинска администрация. На среща с представители на компанията реализатор са разисквани опциите и е реализирано единодушие тази компания да извърши в незабавен порядък наложителния спомагателен ремонт на покрива, тъй че да се подсигурява завършването на целия план в период.

Споразумението сред Общината и компанията е за стойност от 248 000 лева без Данък добавена стойност. Изричната спогодба е договорът да е без предплатено заплащане, заради мощно затрудненото финансово положение на Общината. 

  Изпълнението на дейностите по ремонт на покрива от " Д4 Къмпани “ ще предотврати безпорядък на обекта и ще докара до отбягване повтаряне на разноските от страна на възложителя. Не на последно място, не следва да се изключва и вероятността от отпадане на гаранционните периоди на построената фотоволтаична електрическа централа, при възлагането на неотложните действия на различен реализатор.

Кметът Методи Байкушев разяснява и изказванията на две медии, че има връзка с компанията реализатор: " Абсолютно голословно подстрекателство за връзка с компания, която е определена за реализатор от предходния кмет и с шефа на която се срещнах едвам преди няколко седмици в качеството ми на кмет, а той в качеството на определен от предходния кмет реализатор. Строителните компании вършат доста ДЗЗД-та и няма по какъв начин присъединяване в общо ДЗЗД от 2012 година с една компания да основава връзка с друга, с която има ново ДЗЗД 8 години по-късно. Аз самият нямам нищо общо с която и да било от компаниите и не познавам никого от тези компании. С шефът на " Д4 Къмпани “ се срещнах в края на 2023 година, когато организирахме координационна среща по отношение на идното подписване на контракта и осъществяването на плана. “
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР