В началото на новата учебна година областният управител Данаил Ковачев

...
</TD
>В началото на новата учебна година областният управител Данаил Ковачев
Коментари Харесай

Заедно да спасим децата и Русе от дрогата информира родители за опасностите от наркотичната употреба сред подрастващите

В началото на новата образователна година регионалният шеф Данаил Ковачев продължи присъединяване си в самодейността " Заедно да спасим децата и Русе от дрогата ", чийто абстрактен уредник е журналистът Румен Николаев, основен редактор на " Акцент.БГ “.

Ковачев се включи в няколко наставнически срещи в разнообразни класове на Средното учебно заведение за европейски езици " Св. Константин-Кирил Философ “. По време на диалозите с родителите той изрази своята поддръжка в предварителната защита на наркоразпространението. За да поддържа възрастните в опазването на децата, Ковачев раздаде флаери, който съдържат значима информация по отношение на поведенческите и физиологични промени, до които води използването на дрога измежду подрастващите. Информацията в брошурите е готова от специалисти на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ и Регионалното ръководство на образованието /РУО/.

" Важно е ние, родителите, да знаем по какъв начин да разпознаем проблемите измежду децата си. Дрогата е доста сериозна заплаха и тя не би трябвало да бъде подценявана по никакъв метод “, показа регионалният шеф. Той уточни още, че от значително значение е да се реагира в първия миг, в случай че се виждат признаци на възможна приложимост на наркотични субстанции. " Колкото по-бързо реагираме при сходен случай, толкоз по-ефективна ще бъде намесата ни “, счита Ковачев.

Според него е належащо да се беседва с младежите на наличен език по въпросите, които ги вълнуват, както и да се разискват проблемите, които имат. " Семейството и учебното заведение би трябвало да бъдат водещия източник на информация за децата ни, а не улицата “, добави още Ковачев.  

" Има смисъл да се борим! Продължаваме, тъй като сме потребни и напъните ни са значими. За казуса " опиати “ би трябвало да се приказва. Децата на Русе сами ни го споделиха. Ние би трябвало да покажем, че на света има доста по-интересни, занимателни и смислени неща, които да ги накарат да се усещат в действителност скъпи “, смята Румен Николаев.

Родителските срещи се организират във всички съществени и междинни учебни заведения на територията на град Русе, а активността се координира от началника на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева. В активността са директно ангажирани и от БЧК-Русе, а също и класните ръководители. До тази концепция се стигна, откакто стана ясно, че по една или друга причина огромна част от родителите на децата, изключително в най-рисоковата група от 11 до 15 години нямат цялостна визия и отношение към наркотичните субстанции. За реализиране на тази поредна концепция способстваха УМБАЛ " Медика “ в лицето на административния ѝ шеф Алисе Муртезова и маркетинговия началник на " Експрес сервиз “ Цветелин Колев. Общият брой на флаерите, които ще бъдат раздадени, е над 7000.

Припомняме, че измежду поведеченските промени, които могат да се чакат при използването на психоактивни субстанции са: неочаквани и непрекъснати промени в настроението; извънредно нападателно поведение; загуба на апетит; поетапна загуба на интерес към ученето, заниманията, спорта и приятелите; извънредно сънливо или замаяно състояние; потайно държание, неистини или изгубване на движимости и пари от вкъщи, както и нетипични петна, белези или миризми по тялото, облеклата или персоналните движимости.

Част от физиолигичните промени биха могли да включват бледа кожа на лицето; разширени зеници и зачервени очи; сухи, напукани устни; промени в апетита – от изпитване на апетит до цялостно отменяне на храненето; несъразмерна словоохотливост без логичност и смисъл; тахикардия и нараснало изпотяване; ненадейно застиване в неествена поза; поведенчески и прочувствени разтройства – експанзия, неуравновесеност, заблуди, халюцинации, наподобяващи шизофренно разтройство и суицидни мисли.

Дълготрайните промени биха се изразявали в нарушена зрителна острота; тромавост в придвижванията и загуба на координация; утежняване на паметта и некадърност за концентрация; инетелктуален спад до деменция; нарушавания в активността на бъбреците и черния дроб; разстройства на кръвоносната и сърдечната система като аритмия, нараснало кръвно налягане и сърдечна честота; асматични пристъпи и други. Добре е родителите да следят и за притежанието на предмети и лекарства без явна причина. Става дума най-много за капки за очи, смачкани части от фино фолио, обгоряла чаена лъжичка, игли и спринцовки, домашно направена лула, останки от цигари с дребен мукавен филтър и опаковки на психоактивни лекарства.

Началото на самодейността " Заедно да спасим Русе и децата от дрогата! “ бе сложено през февруари тази година, като в границите на него бе извършено огромно изследване за използването на опиати от младежите, което сподели, че към 7% от учениците в Русенско са употребявали опиати. Анкетата обхвана 4292 възпитаници на възраст сред 11 и 17 години от 46 учебни заведения в региона, както и 3138 родители.

Сред останалите сътрудници на самодейността са: Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Община Русе, Русенският университет " Ангел Кънчев “, Центърът за психологично здраве в града, двете академични лечебни заведения " Канев “ и " Медика-Русе “, Печатна база " РУСЕ ПРЕС " и още редица други държавни институции и неправителствени организации.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР