Тази седмица най-добрите български ученици по биология участват в най-престижното

...
</TD
>Тази седмица най-добрите български ученици по биология участват в най-престижното
Коментари Харесай

Български ученици участват в най-престижната олимпиада по биология в света

Тази седмица най-хубавите български възпитаници по биология вземат участие в най-престижното съревнование в света за годината. Международната олимпиада по биология (IBO) се организира от 3 до 12 юли в Ал Айн, Обединените арабски емирства. Българите ще премерят познания с над 320 възпитаници от над 80 страни, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки. Това оповестиха от  Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Националният тим по биология на България е в състав: Виктория Иванова (12 клас, МГ Плевен), Петър Жотев (12 клас, СМГ), Виктор Лилов (11 клас, СМГ) и Яна Атанасова (12 клас, НПМГ). Техни ръководители са проф. доктор Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. доктор Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

Международната олимпиада по биология е най-престижното съревнование по биология за възпитаници от целия свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 година и взе участие още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 година

До 2022 година Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 75 медала: 8 златни, 15 сребърни и 52 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Виктория Иванова е ученичка в 12 клас в МГ " Гео Милев “, Плевен и за първи път е част от Националния тим. Тя още от 7 клас се явява на олимпиадата по биология, като с изключение на с просвета се занимава и с изобразително изкуство. Виктория е взела участие в доста интернационалните конгреси и състезания за младежко изкуство, в които е печелила призови места. Учителите, които са ѝ помогнали да развие капацитета си по биология, са Руми Тодорова, Татяна Манойлова и Милена Костова.

Петър Жотев е възпитаник в 12 клас в СМГ " Паисий Хилендарски “ и в последните години е най-хубавият български гимназист по биология, като предходната година приключи на безспорното второ място в света на извършената в Армения IBO. Той е и единственият наш участник, който е повторен притежател на златен орден от този най-престижен международен шампионат по биология. Петър се интересува от естествени науки още от дете и от 7 клас постоянно взе участие в Националната олимпиада по биология и здравно обучение.

Виктор Лилов е възпитаник в 11 клас в СМГ " Паисий Хилендарски “ и това е първото му присъединяване в националния тим. Той се увлича по биология още в 6 клас и един от главните " виновници “ да се занимава с тази просвета е госпожа Миглена Георгиева и нейният занимателен метод да показва уроците. Виктор е взел участие на две интернационалните надпревари досега – Европейската олимпиада по пробни науки EOES през 2022 и Международната Менделеевска олимпиада по химия тази година, като завоюва надлежно бронзов и сребърен орден.

Яна Атанасова е ученичка в 12 клас в НПМГ " Акад. Любомир Чакалов “ и за повторно е част от Националния тим по биология. Тя от доста дребна се интересува от биология и е постигнала фантазията си да учи в НПМГ. За развиването си тя е признателна на ръководителите Радослав

Александров, Снежана Томова и Албена Йорданова, както и на класния си началник – Мариана Христова. Миналата година на Международната олимпиада по биология Яна завоюва бронзово отличие, от Европейската олимпиада по пробна просвета (EOES) има златен и бронзов орден, а на Международния шампионат на младите естествоизпитатели (IYNT) тимът ѝ се класира на безспорното първо място през 2021 година.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР