След повече от 10 години от последното почистване на растителността

...
</TD
>След повече от 10 години от последното почистване на растителността
Коментари Харесай

Истина е! Започва разчистването на джунглата в Марица

След повече от 10 години от последното разчистване на растителността от коритото на река Марица и поредност от несполучливи опити в предишния мандат да се отстранен дърветата, през днешния ден най-сетне започват действителни действия за обезпечаване на проводимост на водата. На събитието участваха кметът, отрасловият заместител по екология и по строителство, предава Plovdiv24.bg .

Зоната към реката е прелестна, има огромен капацитет, само че е малко употребена. Почистването е в съгласие с всички институции, а умишлен съвещателен съвет е приел проектът на дейностите. На по-късен стадий общината ще би трябвало да вземе решение по какъв начин да развива реката, като една от вариантите е да е пълноводна, изясни Димитров. 

Почистването ще е щадящо за флората и фауната, безапелационен е вицекметът Стоянов. По рекомендация на " Зелени Балкани " по-големите дървета ще бъдат непокътнати, с цел да хвърлят сянка и да потискат другата растителност.

Работата ще стартира от крайбрежията, ще се работи на 5 стадия, всеки от които ще отнеме към седмица. След май ще се влезе по самите острови. 

Трасето, което следва да се почисти, е с дължина към 6 километра, посочи представителят на компанията реализатор " БКС Озеленяване " Николай Талигаджиев. 

Дейностите ще се вършат поетапно и последователно, с цел да не се повлияе върху биологичното многообразие на птици и бозайници. В началото ще работят 9 души, на по-късен стадий ще станат 25-30, в това число водачи на машини. Самата техника ще бъде вкарана в реката по-късен стадий.

Консултативната комисия, която ще маркира подлежащите на опазване дървета, включва експерти от всички сфери - еколози, представители на " Зелени Балкани ", Дружеството за отбрана на птиците, общинската дирекция " Екология ", Оперативна програма " Градини и паркове ". Участват и строителни инженери пътищари, тъй като при придвижване на работата ще би трябвало да се вършат краткотрайни подходи, с цел да се влиза на островите, добави Стоянов. 

Срокът за осъществяване на дейностите е 90 дни.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР