С военен ритуал и общоградско поклонение пловдивчани почетоха 147 години

...
</TD
>С военен ритуал и общоградско поклонение пловдивчани почетоха 147 години
Коментари Харесай

Пловдив сведе глава пред подвига на Христо Ботев

С боен обред и общоградско поклонение пловдивчани уважиха 147 години от гибелта на Христо Ботев. Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България 2 юни беше маркиран тържествено пред паметника на героя в Цар Симеоновата градина, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл Пловдив Ивайло Христов, който рецитира стихотворението " Майце си “. Словото тази година произнесе Крум Филипов – стихотворец, публицист, сценичен и кино режисьор, притежател на Награда " Пловдив “ за ярки достижения в региона на културата през миналата 2022 година в раздел " Художествена литература и хуманитаристика “ за стихосбирката " Писма до сина ми “.

" Няма по-силен знак на поклонение от тази минута – минутата на примирение. Почитта мъчно се показва с думи. Една единствена минута в годината трансформира България в храм. Само оня, който е свободен, може да се назова човек в цялостния смисъл на думата – споделя Ботев. Живеем във време, в което мнозина си задават въпроса " Как да оцелеем? “. Не би трябвало да се страхуваш за животеца си, а да живееш заслужен живот. Ние сме тук не с цел да честваме гибелта, а величието, тъй като тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира “ – сподели Крум Филипов.

В ритуала участваха Военен духов оркестър, почетна рота и венценосци от пловдивски гарнизон, комитет " Родолюбие “ и комитет " Васил Левски “, политици, общественици, възпитаници, жители, медии.

Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България се празнува всяка година в България в деня на гибелта на поета и бунтовник Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година Официално се празнува от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола (Околчица) участват Ботеви четници. На 2 юни 1948 година тъкмо в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно безмълвие в чест делото на българските герои и от този момент това се прави и до през днешния ден - в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна респект.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР