С пълно единодушие пловдивските общински съветници приеха предложението на кмета

...
</TD
>С пълно единодушие пловдивските общински съветници приеха предложението на кмета
Коментари Харесай

Официално: Искаме Одеона от държавата за още 10 години

С цялостно единогласие пловдивските общински съветници одобриха предлагането на кмета Пловдив да изиска от страната правото да ръководи безплатно Одеона, който е част от форумния комплекс на Филипопол, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Градската администрация желае от Министерски съвет да й даде стопанисването на емблематичния културно-исторически обект за идващите 10 години. Предишният контракт изтече през 2022 година и не е бил възобновен. Предложението ще бъде отправено до страната посредством регионалния шеф. 

Одеонът на Филипопол е оголен през 1988 година при разкопки на северната страна на античния конгрес. Като детайл от градски площад през римската ера постройката в североизточния ъгъл на терена е служила за седалище на градския съвет на Филипопол. След осъществените преустройства тя се употребява за камерни, музикални и литературни прояви. Реставрацията на Одеона е осъществена с поддръжката на община Пловдив и Министерство на културата.

Освен в Пловдив такива одеони има единствено на още две места в страната - в София и в село Никюп, Великотърновско (Никополис пъкъл Иструм).

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР