Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание далеч надхвърлиха неговите политически и военни

...
</TD
>Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание далеч надхвърлиха неговите политически и военни
Коментари Харесай

Радев: Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание далеч надхвърлиха неговите политически и военни цели

Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надалеч надвишиха неговите политически и военни цели. Това сподели президентът на Република България по време на цеемоняита от честването на 120-годишнината от Илиндеско-Преображенското въстание, съобщи кореспондент на " Фокус “.

Цялото слово:

От потомство на този площад се събират пътищата на националната ни памет, на българската страна и нематериалност. Тук даваме респект на безсмъртните имена и събития, които ни сплотяват и чертаят летописа на нашия народ.

120 години ни разделят от съдбоносното лято на 1903 година, когато българите от Македония и Одринска Тракия въздигнаха битката си за самостоятелност и пълноправие в безподобен подвиг, трансформирайки тази битка в незабравима историческа епопея. Илинденско-Преображенското въстание се трансформира в най-висшия израз на волята за независимост на нашия народ.

Това въстание се придвижи надалеч във времето, тъй като резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надвишиха надалеч неговите непосредствени политически и военни цели. Надхвърлиха рамката на епохата. То се трансформира в ослепителен знак на българския дух и вечно ще остане на предното знаме на битката за истина, права и човешко достолепие.

Днес това въстание заема значимо място в връзките ни с Република Северна Македония и от нас зависи то да ни води до решение нас проблемите и нашето доближаване на основата на историческата истина, тъй като въстанието е възвестено от камбанния звън на българската църква. То бе предначертано от съдбовниците на Левски, Ботев и Раковски, които продължиха да отстояват идеалите на българското националноосвободително придвижване в поробените земи. Увенчаха го със популярност освен калените революционери, само че и коравото селско население, което заделяше от своя залък, с цел да набави оръжие.

Месеци наред протестът отстоя с военните умения на редица български революционери и с братската поддръжка на многочислените доброволци от свободна България.

Днес ние, потомците на илинденци от двете страна на границата, още носим своя неизпълнен дълг към дейците на въстанието. Днес, когато поздравяваме хората в РСМ с техния държавен празник, дано не забравяме, че светлите мозъци на освободително придвижване в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да трансфорат своя роден край в земя на пълноправие и правдивост. Затова и гарантирането на конституционното пълноправие на българите в РСМ и опазването на културното ни завещание по тези земи ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година и техния завет за пълноправие и правдивост.

Това няма по какъв начин да не се случи, тъй като жителите и на България, и на РСМ се прекланят пред тези завещания и идеалите на въстанието. На същите тези идеали и правила е построена и модерна и съвременна Европа. Затова имам вяра, че там, където има обща история, блян към разговор, доверие и съгласие, следва и общо европейско бъдещо.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР