Регионален природоначуен музей в Пловдив отбелязва световния ден на водата

...
</TD
>Регионален природоначуен музей в Пловдив отбелязва световния ден на водата
Коментари Харесай

Природонаучният музей в Пловдив отбелязва Деня на водата по оригинален начин

Регионален природоначуен музей в Пловдив отбелязва международния ден на водата по автентичен метод. Ето каква покана насочат към хората:

Ако сте измежду почитателите на пъзелите, Ви чакаме в Регионален природонаучен музей Пловдив в сряда 22.03.2023 година Подготвили сме Ви занимателни пъзели на животни, обитаващи водни басейни!

Очакваме Ви дружно да отбележим Световния ден на водата!

Посещението в сряда (22.03.2023 г.) е с постоянен билет за експозицията на музея!  Световен ден на водата се отбелязва годишно на 22 март.

Денят на прясната вода е препоръчан на Конференцията за околната среда и развиването (UNCED), извършена през 1992 година в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да притегли внимание върху значимостта на питейната вода и отбраната на водните запаси. Всяка година честването на Международния ден на водата е обвързвано с избран аспект на прясната вода.

На 22 март държавни управления и интернационалните организации удостоверяват, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, по какъв начин пазиме качеството на водата. Целта е да се увеличи публичното схващане и просвета, с цел да се форсира осъществяването на една от задачите на развиването за този век – понижаване на половина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 година Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се заражда през 1992 година на Конференцията на Обединените народи " Екология и развиване “, извършена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените народи дефинира 22 март да се празнува като Световен ден на водата. Денят се отбелязва публично от 1993 година, като годишно се провеждат прояви в целия свят, отдадени на водата.

Качество на водата: Здрави хора, здрави еко системи

Водата не е елементарен търговски артикул, а завещание, което би трябвало да бъде опазвано и защитавано. Водата е в основата на живота на Земята. Качеството на живот директно зависи от качеството на водата. Доброто качество на водите поддържа здрави екосистемите и затова води до възстановяване на човешкото богатство и обратно – неприятното им качество вреди на околната среда и човечеството. От заболявания, популяризирани посредством водата, умират над 1,5 милиона деца по света.

Замърсяването е все по-голяма опасност за качеството на водните запаси. Човешката активност през последните 50 години е виновна за най-голямото замърсяване на водните запаси в цялата история. Изчислено е, че над 2,5 милиарда души в света живеят без подобаваща канализация.

Много замърсители оказват отрицателно въздействие върху качеството на водата в дълготраен проект, което заплашва човешкото здраве. Като резултат количеството питейна вода е доста намаляло.

Много по-евтино е да се предотврати замърсяването на водните запаси, в сравнение с битката с последствията от замърсяването. Опазването и поддържането на водните пространства обезпечава резистентност на екосистемните " услуги “ – богатства като питейната вода, риболовство, отдих и туризъм.

Качеството на водата е ключът към здравето на хората и екосистемите, като съществуват многочислени спомагателни изгоди от подобряването му – възстановяване на положението на екосистемите и екосистемните услуги, усъвършенстваното опазване на здравето и издръжка.

Цената на качество на водата

Снабдяването с чиста питейна вода и поддържането на канализация заемат централно място при битката с бедността и подобряването на качеството на живот на милиарди хора. Международната общност, ангажирана с постигането на задачите за развиване на хилядолетието, към момента е надалеч от постигането на задачата за понижаване на половина на броя на хората без достъп до безвредна вода и канализация до 2015 година Все още 1,1 милиард души по света нямат достъп до усъвършенствано водоснабдяване и повече от 2,6 милиарда нямат достъп до канализация.

Според прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) постигането на задачите за развиване на хилядолетието за достъп до здравословна вода би довело до икономическа облага от 84,4 милиарда $ годишно. От изключително значение за постигането на тази цел, е страните да разработят политики за стабилно ръководство на водите и практики за справяне с провокациите, свързани с качеството на водата.

Опазване качеството на водите: Споделена отговорност за общото богатство

Животът на човечеството зависи от водните запаси, затова опазването им от замърсяване е отговорност на всеки. Тази отговорност не може да бъде оставена единствено и само на държавните управляващи. Всички браншове, обществени и частни, следва да подхващат подобаващи и съответни дейности за попречване на замърсяването. Световният ден на водата 22 март допуска споделена отговорност от всички заинтригувани страни – от хората и локалните общности до интернационалните организации и гражданското общество, за запазване качеството на водата и живота на Земята.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР