Приехме като братя украинските бежанци от военната инвазия над родината

...
</TD
>Приехме като братя украинските бежанци от военната инвазия над родината
Коментари Харесай

Кметът Здравко Димитров и украинският посланик Олеся Илашчук със съвместна инициатива за бежанците

" Приехме като братя украинските бежанци от военната инвазия над родината им. От първия ден след експанзията не сме спирали и продължаваме да вършим всичко, с цел да се усещат добре в нашия град. “

Това съобщи кметът пред изключителния и пълномощен дипломат на Украйна в България Олеся Илашчук при формалната им среща в общината.

Илашчук благодари на кмета и цялата пловдивска общественост, отворила сърцата си и оказала поддръжка на нейните сънародници в сложните дни на тестване. Тя призна, че неслучайно първата ѝ извънстолична аудиенция след встъпването в служба е точно в Пловдив.

Почетният консул на Украйна Димитър Георгиев уточни, че направеното в града няма аналог в Европа. Община, общински предприятия, доста неправителствени организации и представители на бизнеса се включиха за преустройството на някогашната Белодробна болница в център за краткотрайно настаняване на бежанците, които самите те нарекоха " Втори дом “.

" Наистина желаеме да се усещат като вкъщи си. Затова открихме към този момент три дневни центъра за деца от 3 до 6 годишна възраст. Осигуряваме психолози, организираме езикови курсове. Близо 400 украински деца към този момент са включени в общинската образователна  система “, сподели кметът.

Той подсети, че на състоялия се преди дни интернационален конгрес в Полша планът " Втори дом за Украйна “ получи висока оценка в категорията за обществена кохезия от Института за нововъведения в политиката на Европа.

След срещата в общината кметът Здравко  Димитров и дипломат Олеся Илашчук публично откриха  за гости Парк за изящни изкуства. Той е основан във " Втори дом “ от жителите му благодарение на актьори, институции и жители.

Между завършените красиви цветни алеи към този момент са сложени статуи и съоръжения. Това е една от следващите заслуги на Наталия Еллис и нейната фондация. За всеотдайната ѝ поддръжка към идеята за поддръжка на украинските бежанци тя заслужи признателността и на всички, пристигнали на събитието.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР