През месец март експерти на Регионалната инспекция по околната среда

...
</TD
>През месец март експерти на Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

Експерти на РИОСВ - Пловдив с над 100 извършени проверки за изминалия месец

През месец март специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) са направили 83 планови и 25 изключителни инспекции, като са дали 37 наставления за премахване на установени нарушавания. Институцията е реагирала навреме и на постъпилите 51 сигнала и тъжби. Директорът на пловдивската екоинспекция е издал наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени наказания и санкции в общ размер на 59 000 лв.. Най-високата от тях, в размер на 50 000 лв., е на свинеферма в село Белозем за осъществяване на активност, без да има нужното за това сложно позволение.

За нарушение на екологичното законодателство чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са съставили и 6 акта. Два от тях са на дружество в Сопот и на складова база в с. Марково за нарушаване на Закона за водите, откакто при осъществен мониторинг на отпадъчните води специалистите са открили, че заложените в разрешителните самостоятелни емисионни ограничавания са превишени. Акт е формиран и на жител за осъществяване на активност по разкомплектоване на излезли от приложимост коли, без да има позволителен документ според Закона за ръководство на отпадъците. Сред нарушителите, на които са връчени актове е дружество в с. Белозем и кмета на община Карлово за несъблюдение на сложени в комплексните разрешителни условия.

При осъществен още един надзор екипи на екоинспекцията са установили, че някои от дадените наставления не са изпълнени в период. Такъв е казусът с сдружение, стопанисващо кравеферма в гр. Раковски, което е имала наставление да прекрати заустване на отпадъчни води в общински отводнителен канал, само че не го е изпълнило. Екоекспертите са открили, че кметът на община Стамболийски също не е извършил даденото му наставление да почисти нерегламентирани замърсявания с боклуци в землищата на селата Йоаким Груево и Ново село. За тези нарушавания следва налагането на наказания.

Съвместно с представител на ПУДООС е тествано осъществяването на строително-монтажни работи на уреди от Пречиствателна станция за отпадъчни водите (ПСОВ) на град Перущица. Въведена в постоянна употреба е и пречиствателна станция с анаеробно ходило на млекопреработвателно дружество в град Карлово, като това ще понижи натоварването на замърсяващи субстанции към ПСОВ – гр. Карлово. Прието е осъществяването на напълно реконструирания градски шадраван в с. Чешнегирово, община Садово, финансирано от стратегия " Чиста околна среда “. Жителите на селото към този момент се радват на почистените и благоустроени зелен площи и на модерното водно оборудване с красиво облицовани стени и инсталирани нови струйници за водни и светлинни резултати.

В резултат на осъществения предпазен надзор върху предпазените територии е обезпечено запазване на типовете и местообитанията в тях. Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са направили наблюдаване на положението на млади фиданки дървовидна хвойна, засадени през 2023 година на територията на поддържан резерват " Изгорялото гюне “ за възобновяване популацията на типа, като е открито, че младите екземпляри са витални и с ясно забележим пролетен напредък.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив обичайно провежда дейна акция по случай Световния ден на водата, 22 март, която мина под мотото " Вода за мир “. Тя включваше 10 начинания, целящи да се подчертава върху нуждата от използването на ограничения и грижи за опазването на водата и устойчивото ръководство на този витално значим запас, справедливото му систематизиране сред народите и другите публични групи, тъй че да се минимизират отрицателните резултати от дефицита на вода в изискванията на климатични промени.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР