ППД Ангел Букорещлиев“ кани всички свои бивши и настоящи хористи,

...
</TD
>ППД Ангел Букорещлиев“ кани всички свои бивши и настоящи хористи,
Коментари Харесай

Пловдивското певческо дружество кани на благотворителен концерт

ППД " Ангел Букорещлиев “ кани всички свои някогашни и сегашни хористи, другари и спомоществователи на своя благотворителен концерт, който ще се състои на 9 декември 2022 година от 18:30 часа в Дома на културата " Борис Христов “. Входът е свободен. На място в залата ще бъдат сложени кутии за дарения на публиката. 

Ето какво споделя Борис Мирчев - ръководител на ППД " Ангел Букорещлиев “ във връзка концерта:

" Когато на 4 март 1896 година група млади запалянковци поставят подписите си под документа за основаване на сдружението, те надали са предполагали, че са участници в едно историческо дело! Но истината е, че тези хора, измежду които заслужава да отбележим имената на видния словенски лингвист и създател на стенографската школа в България Антон Безеншек, както и първият и дълготраен диригент на хора Ангел Букорещлиев слагат началото на едно епохално начинание, на една традиция.

Традицията е нещо хубаво. Това разбиране съдържа в себе си презумпцията за сигурност, непоклатимост и предвидимост изключително в несигурни времена. Традицията в подтекста на разбирането за културно – историческо завещание е страж на цивилизационната памет, на чувството за родова, общностна целокупност и единодушие в името на някаква генерална  концепция или идея. Традицията значително обуславя сегашното и играе основна роля за образуването на визията за бъдещето! 

Като основна част, формирала културно-историческия образ и традиции  на Пловдив през последните 125 години, Дружеството е културен феномен, чието развиване е ситуирано по времевия вектор на три епохи. Идеологията на новосформирания хор е ясно изразена в член 1 на неговия правилник и гласи: " Певческото сдружение се основава, с цел да развива и популяризира българското и славянско пеене и изобщо художествената музика " …

Смея да настоявам, че през първите 50 години от своето битие Пловдивско Певческо Дружество " Ангел Букорещлиев “ е надали не единствената и основна за образуването на културния образ на град Пловдив музикална институция. Със своята активност за това способстват персони като Панайот Георгиев, Петър Караджиев, Антон Цариградски, Христо Манолов, Иван Кочетов, Коста Николов, Никола Кенов, Борис Кочев, Светослав Обретенов, Чудомир Делчев. Важен миг в живота на сдружението е сдобиването му със лична постройка през 1928 година, издигната с финансовите старания на самите хористи, което естествено облекчава и форсира репетиционния развой.

Нов стадий на повишение на професионализма и надлежно на художествено – креативните изяви на сдружението настава след 1950 година Тук би трябвало да отбележим имената на редица известни български музиканти, оставили ярки следи както в историята на хоровата групировка, по този начин и в културния живот на Пловдив като цяло. Асен Диамандиев -  създател и пръв ректор на тогавашния Висш Музикално Педагогически Институт ( през днешния ден Академия за Музикално Танцово и Изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев “), Месру Мехмедов, Крикор Четинян, Никола Липов, Димитър Григоров, Алеко Антонов и други

Под управлението на доцент Крикор Четинян  да вземем за пример, сдружението печели огромната премия " Златен змей “ от първия интернационален хоров фестивал в Ланголен -  Уелс през 1974! Паметен миг е и присъединяване в реализирането на кантатата " Жана Дарк на кладата “ от Артур Онегер през 1984 година взаимно с пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков.

През годините певческото сдружение се утвърждава като хоров колектив с богат репертоар включващ творби на изтъкнати наши и непознати създатели. Впрочем присъединяване на сдружението в телевизионни формати като " Игра на хорове “ (2016), както и реализирането на своя план " Песента на тепетата “ ( от 2019 насам ) в град Пловдив демонстрират, че хорът не робува на " закостенели “ канони, а е податлив да се приспособява към културните провокации на новото време.

Настъпилите през последните 30 години обществено - стопански промени в България  изправиха организации  като ППД " Ангел Букорещлиев “ пред голям брой тествания, в това число битка за " физическо “ оцеляване! Благотворното съдействие с община Пловдив през миналите десетина години дават опция  на сдружението да поеме тези " глътки въздух “, които да му разрешат да държи " главата си над водата “!

Уви и през днешния ден, повече от всеки път ППД  " А. Букорещлиев “ изпитва остра потребност от финансова  помощ, която да  обезпечи ремонт  и  възобновяване на материалната база на сдружението. Това би подкрепило репетиционната активност на хоровия колектив и е залог за бъдещи художествени и креативен триумфи. Вратите на ППД " Ангел Букорещлиев “ са необятно отворени за всички, които биха желали да споделят мотото на хора, че " Песента сдружава, развеселява и утешава ".

Очакваме ви на 9-ти декември на нашия благотворителен концерт!  Ще бъдем дружно - някогашни и сегашни хористи, другари и спомоществователи в името на хубавата музика и една пловдивска емблема със 126-годишна история! “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР