Общо 960 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ за

...
</TD
>Общо 960 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ за
Коментари Харесай

Над 800 са одобрените тази година заявления за еднократна финансова помощ при раждане на дете в Бургас

Общо 960 заявки за разпределяне на еднократна финансова помощ за раждане на дете в община Бургас са получени и прегледани от началото на 2022 година до момента. От тях са утвърдени 838 заявки, а неодобрените са едвам 122, оповестиха от администрацията. 

Еднократното финансово стимулиране се отпуска от Община Бургас на родители за всяко новородено или на осиновители за всяко осиновено първо, второ, трето и последващо дете.

Право да аплайват за приемане на финансовия тласък имат родители, притежаващи тапия най-малко за приключено приблизително обучение. Единият родител би трябвало да има непрекъснат адрес на територията на община Бургас повече от 2 години отпреди рождената дата на детето /или отпреди датата на акта на осиновяването/, а другият – най-малко все още на подаване на документите. По сегашен адрес единият родител би трябвало да има повече от 3 години отпреди рождената дата на детето /или отпреди датата на акта на осиновяването/, а другият – най-малко все още на подаване на документите.

Родителите не би трябвало да имат парични отговорности към Община Бургас и това би трябвало да бъде удостоверено с акт на способния орган. Право на приемане на финансово стимулиране се придобива от раждането /осиновяването/ на детето и може да се изиска в период до 90 дни.

Не се отпуска еднократно финансово стимулиране в тази ситуация, когато детето е оставено за развъждане в профилирана институция за деца.

За да получат финансова помощ, родителите би трябвало да попълнят и подадат заявление-декларация по пример. Документът би трябвало да бъде подписан и от двамата родители на детето, с изключение на в случаите, в които в акта за раждане /осиновяване/ на детето не е вписан втори родител. Заявлението се подава от един от родителите или от упълномощено лице в Деловодството на Община Бургас /ул. " Александровска “ № 26/ или в Центровете за административни услуги /ЦАУ/ " Възраждане “, " Изгрев “, " Приморие “, " Освобождение “, " Зора “ и " Долно Езерово “.

Към заявката се ползват още копие от уверение за раждане на детето, копие от тапия за приключено обучение и на двамата родители, служебна записка, издадена от персоналния доктор на детето за всички осъществени наложителни имунизации и профилактични прегледи и документ, удостоверяващ номера на банковата сметка /с автограф на банков чиновник и печат/.

Размерът на финансовата помощ варира от 250 до 550 лева, като зависи от степента на обучение на родителите /осиновителите/ и поредността на детето. При родители с друга степен на обучение, еднократното финансово стимулиране се пресмята, като се зачита по-високата степен на обучение.

Подадените документи се преглеждат от Постоянната комисия по обществени действия към Общински съвет – Бургас, която заседава един път месечно и излиза с предложение за разпределяне на еднократно финансово стимулиране с избран размер или отвод на заявката.

Всички критерии, на които би трябвало да дават отговор родителите, които желаят да аплайват по програмата, нужните документи, както и заявлението-декларация, която двамата родители би трябвало да попълнят и подпишат, могат да бъдат открити на: https://burgas.bg/bg/1712, а заявлението-образец тук: 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР