Община Русе е номинирана за наградата Златна ябълка“, с която

...
</TD
>Община Русе е номинирана за наградата Златна ябълка“, с която
Коментари Харесай

Номинираха Русе за награда Златна ябълка

Община Русе е номинирана за премията " Златна ябълка “, с която Националната мрежа за децата отличава персони, организации и институции, които способстват за отбрана правата на децата и за възстановяване на тяхното богатство. Тази година номинациите в състезанието са над 50 в категориите " Герой на децата “, " Детска организация “, " Болница “, " Училище и детска градина “, " Община “, " Журналист “, " Благотворител “, а спечелилите ще бъдат определени на 16 май.

В категория " Община “ са номинирани Община Русе и Община Димитровград.

Община Русе има развита мрежа от обществени услуги, ориентирани към поддръжка и протекция на децата. Тя разкри първата и единствена обществена услуга в страната за даване на 24-часови грижи на непридружени деца – непознати жители и деца-бежанци в риск, като резултат от ускорената бежанска вълна през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост “ и нарасналите се опити за незаконен трафик от Афганистан, Сирия и други страни. Кризисният център за непридружени деца обезпечава безвредна среда, подсигурява правото им на интернационална протекция, според Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и Закона за протекция на детето. Социалната услуга е доста характерна поради етническите, религиозните, езиковите, културните, питателните и самостоятелните потребности на децата, заради което изисква висок професионализъм и самообладание от страна на екипа.

Екипът на услугата поддържа положителни взаимоотношения с Държавната организация за бежанците, Държавната организация за протекция на детето, дирекция " Социално подкрепяне “, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Русе, УНИЦЕФ, ВКБ на Организация на обединените нации и други, за приемане на филантропичен статут на децата и събирането им с родители или близки.

Община Димитровград е посочена като кандидат за премията поради поддръжката, която оказва на деца от уязвими групи, деца с увреждания, приемни фамилии и двойки с репродуктивни проблеми.

Грижата за децата, разбирането и използването на правата им са главен приоритет на локалната администрация. От извънредно значение е основаването на условия за развиване, изява и приобщаване на децата от уязвимите групи, както и поддръжка за техните фамилии. Важна част от политиката на общината е поддръжката на деца с изявени способности и гении освен посредством изяви, само че и с финансови тласъци.

Специалните деца на Димитровград имат особено място в публичния живот. Наличието на разнообразни обществени услуги в общността е в огромна помощ за тях и фамилиите им. Децата и младежите в общината интензивно вземат участие в действия и мероприятия, където имат опция да изкажат мнение и да оферират решения, касаещи тяхното развиване и благоденствие, съобщи rusemedia.com.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР