Новостите в сферата на селското стопанство и актуалните бизнес насоки

...
</TD
>Новостите в сферата на селското стопанство и актуалните бизнес насоки
Коментари Харесай

Георги Георгиев пред българо-румънската земеделска група: Трябва да работим за конкурентно и ресурсно ефективно селско стопанство

Новостите в областта на селското стопанство и настоящите бизнес насоки в интерес на фермерите бяха разисквани през днешния ден по време на съвещанието на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, заяви ОА-Русе.

Срещата бе водена от заместител регионалния шеф Георги Георгиев, който дефинира комисията като ефикасен инструмент за развиване на агропредприемачеството и двустранните връзки в бранша на селското стопанство.

" Убеден съм, че и през актуалната година фокусът на работа на всички ни ще бъде ориентиран към дълготрайното съдействие и партньорство за внедряване на съвременни и новаторски аграрни практики, както и обезпечаването на поддръжка най-много на дребните и междинни предприятия “, сподели Георгиев.

Сред акцентите през тази година, които ще бъдат прегледани, са опциите за развиването на винения туризъм в района, оранжерийното произвеждане на зеленчуци и плодове, както и производството на артикули от бял бодил.

Не по-малко внимание ще бъде отделено на месопреработвателния отрасъл в региона и производството на пелети.

По време на диалозите ще бъде разисквано и производството на обичайни хлебни и сладкарски произведения. Предвижда се посещаване на място на стопанство за генетично застрашени сортове от овошки, завод за пакетиране на ядки и произвеждане на масла, а също и посещаване на вносители на селскостопанска техника. Специално внимание се планува да бъде отделено и на смисъла на конния спорт при рехабилитацията на деца с увреждания. 

Припомняме, че председателството на комисията е на ротационен принцип. Днес Георгиев съобщи управлението на заместник-председателя на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску за идната половин година.

" Вярвам, че активността ни ще продължи да е ориентирана към постигането на конкурентно и ресурсно дейно земеделие и отглеждане на животни, като вземем под внимание правилата на биологичното земеделие и смисъла на опазването на околната среда “, съобщи Георгиев и изрази увереност, че и през тази година ще бъдат покрити оптимален брой аспекти от дейностите в селското стопанство.

Сред гостите на взаимната комисия бяха още изпълнителният шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, заместител регионалният шеф на Силистра Илиян Великов, основният секретар на Областна администрация – Разград Михаил Тодоров, шефовете на Областна дирекция " Земеделие “ в Русе Владимир Тедески, на Областната дирекция на Държавен фонд " Земеделие “ Красимир Георгиев, а също и доктор Галина Георгиева от Областната дирекция по сигурност на храните и Деница Гаджева, която е основен специалист в Националната работа за препоръки в земеделието, а също и редица специалисти от българските и румънските аграрни служби.

На съвещанието участва и шефът на Областната дирекция на Държавен фонд " Земеделие “ в Силистра Веселина Монева.

Заседанието беше проведено взаимно от Областна администрация – Русе, Окръжен съвет – Гюргево и Асоциация " Еврорегион Данубиус “. Следващото съвещание на комисията се планува се организира през месец март в Румъния.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР