Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще представи довечера

...
</TD
>Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще представи довечера
Коментари Харесай

Мартин Стоянов: Кметът и председателят на ОбС Карлово брутално манипулират

Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) ще показа тази вечер публично резултатите от, Карловско. Темата провокира на подбалканския град и.

Междувременно с редакцията на Plovdiv24.bg се свърза Мартин Стоянов, който участва на събранието и който общинската администрация афишира за " външен за Баня човек ".

- Г-н Стоянов, какво се случва в Баня? Каква е вашата позиция?

- Първо, да създадем дефиниция на " външни хора “. Какво значи " външни хора “, в случай, че...

- В смисъл, че не сте непрекъснато живеещ в Баня.

- Само, че човек като го прочете това нещо, може да сметне, че става дума за  човек, който няма нищо общо с Баня. Три генерации преди мен са заровени в гробищата в Баня, имам парцели в Баня, за които заплащам налози. Като отида в магазина или в данъчната работа в Карлово, мен не ме питат дали съм " външен “ или " вътрешен “, ами ми взимат парите. Не е правилно хората да бъдат дискредитирани по този симптом.

Това, че община Карлово си разрешава да се пробва да дискредитира частни лица, жители, изтипосвайки ги на личния си уебсайт и да ги въвлича в междуинституционален въпрос, считам, че не е правилно.

Проблемът, в случай че въобще има проблем, е сред община Карлово и Министерство на културата, респективно Националния институт за недвижимо културно завещание. Колкото и да желаят да ни вкарат нас, жителите, в този проблем като страна, ние не сме. Ние като жители сме си изразили гражданската позиция, ние не сме страна по спора, който община Карлово вижда в по този начин създалата се обстановка.

- На въпросното заседание вие с госпожа Соня Тодорова също сте участвали.

- Да, присъствахме, както и доста други хора.

- Вие сте организирали подписка, обикаляли сте с някакви листове и сте убедили хората, че петицията е срещу премахването на паважната настилка. Местните настояват, че вие сте злоупотребили с техните подписи. За какво става въпрос?

- Някой си разрешава да приказва от името на локалните. Аз от името на повече хора не мога да приказвам. Мога да приказвам от името на тези 720 индивида, които се подписаха.

- За какво е тази подписка?

- Подписката е за опазване на паважната настилка на улиците в град Баня. Хората са осведомени, те осведомено са се подписали. Ние не сме минавали на бял лист да събираме подписи и след това да пишем текста под какво се подписват. Хората доста добре са били осведомени, тъй като оригиналът на подписката е в нас. Това са 720 индивида, жители, които живеят в Баня, друга част от които не живеят там  по ред аргументи, само че имат парцели там, трета част, пренебрежимо дребен %, към 7-8%, които не живеят в Баня.

Баня е курортно място от национално значение. След като е народен курорт и се посещава от голям брой туристи, когато става въпрос за публични ползи, даже тези 6-7-8 %, които нямат нищо общо с Баня, само че примерно са били на отмора, без да са живели или да имат парцели там, също имат право на глас. Не са правилни изказванията, че някой е бил измамен.

Хората, които участваха на тази среща, бяха подведени с манипулативни изказвания от страна на общинската администрация. Когато ги попитахме " Защо на тази среща няма представител на Министерство на културата? “, те споделиха, че не е належащо да има. Е, това на какво наподобява? Значи да си кажат те тяхното мнение, а другата позиция никой да не я чуе, нали? Е, в този момент ще я чуят.

- Вие осведомен ли сте с тази Териториална стратегия на НИНКН?

- Да, осведомен съм. Тя беше обществено оповестена в голям брой средства за всеобща информация още преди да стартира.

- По чия самодейност е включен град Баня в тази Териториална стратегия?

- Териториалната стратегия се реализира от Министерство на културата по Закона за недвижимото културно завещание и те са длъжни всяка година да организират такива териториални стратегии. Така че това не е значителен въпрос по чия самодейност е.

Въпросът тук е чисто професионално да се прегледат нещата – има ли в Баня такива обекти, няма ли, а това нещо да го каже е умело Министерство на културата, респективно Националния институт за недвижимо културно завещание.

- Така е. Той се произнесе – общо 8 обекта, четири от тях са в спешно положение.

- Грубо манипулиране от страна на общинските съветници беше.

- Г-н Стоянов, за какво не реагирахте още тогава?

- Тогава беше толкоз напрегната цялата обстановка. Това, което ви споделям в този момент на вас, го споделих и на събранието пред всичките хора, в това число пред кмета общината господин Кабаиванов и пред ръководителя на Общинския съвет господин Тодоров.

Такива хора – кмет на община и ръководител на Общински съвет, да настояват, че в случай че получи статут павираната улична мрежа в Баня, макар че става въпрос за самите павета, да настояват, че хората, които са в съседство – парцели, къщи и имоти, би трябвало всеки един ремонт да го съгласуват с Министерство на културата, това е брутална лъжа и операция. Това изобщо не е правилно. От НИНКН по-късно излязоха със мнение, че хората в Баня са въведени в подвеждане, изобщо не дава отговор на истината, шефът на НИНКН проектант Петров даде и  изявление за Българско национално радио по тази тематика.

По този метод да си играеш със страховете на хората – за мен е неприемливо да пораждаш напрежение сред жителите на града. Думите на общинската съветничка от Баня, че една керемида на покрива няма да можеш да си смениш без да съгласуваш с НИНКН, не са истина. На какво наподобява това? По този метод не става, това е неточно отношение.

С кмета Гешев съм приказвал доста пъти, би трябвало да влязат в режим на разговор другояче се натрупа единствено напрежение. Трябва да има междуинституционален разговор и разговор с жителите. Не стане ли, постоянно ще има напрежение, от което никой не печели в последна сметка. Редно е, когато има подобен въпрос, да бъдат взети под внимание и двете гледни точки.

- Вие самият къде живеете и какъв сте по специалност?

- Живея в София и работя в частния бранш. Аз съм магистър художник, приключил съм Национална художествена академия и имам отношение към подобен вид въпроси.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР