Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в Русе д-р

...
</TD
>Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в Русе д-р
Коментари Харесай

Росица Георгиева с грамота за успешно реализиране на Бързи герои в Русе

Началникът на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ в Русе доктор Росица Георгиева беше удостоена с грамота от регионалния шеф Драгомир Драганов.

Отличието се дава на Росица Георгиева за проявената висока обществена отговорност на РУО под нейно управление, както и за сполучливата реализация и ползотворна взаимна активност в осъществяване на здравната стратегия " Бързи герои 112 “ в района.

Благодарствена грамота беше присъдена и на националния координатор на здравно-образователната стратегия Елена Хадживълчева. Областният шеф изрази убеденост, че партньорството сред държавните институции и неправителствения бранш ще продължи да се развива интензивно изключително по толкоз значими публични тематики. " Много е значимо е да се поучим от положителния образец и самите ние да стартираме сходни потребни начинания. Има доста хубави неща, които би трябвало да се демонстрират “, сподели Драганов и дефинира самодейността като доста съществено достижение. Той даде и безапелационна поръчка, че Областната администрация ще продължи да е сътрудник на сходни значими дела.

От януари до края на март тази година са подготвени близо 8700 деца от цялата област на възраст от 6 до 10 години по какъв начин да разпознават главните признаци на инсулт и по какъв начин да спасят собствен непосредствен в незабавната обстановка. " Тези деца, действително предадоха животоспасяващи познания и умения на над 52 000 ваши съграждани от цялата област. В плана участваха 77 образователни заведения и над 500 начални и предучилищни учители. Но най-невероятното е, че с помощта на тази стратегия, към този момент има два избавени живота на Ваши съграждани от деца, минали програмата " Бързи герои 112 “, сподели Хадживълчева. Тя уточни още, че даже един човешки живот да бъде избавен това ще оправдае упованията и напъните на хората, стоящи зад самодейността. " Росица Георгиева даде смисъл на програмата в Русе. Благодарение на това, което направихме тук, децата могат да виждат признак на инсулт, да го отделят от ежедневната обстановка и да реагират без суматоха “, добави още Хадживълчева, която благодари на началника на РУО, че е повярвала в смисъла на просветителната стратегия. От своя страна доктор Георгиева показа, че е значимо подрастващите да бъдат възпитани в емпатия, добрина и любов към другите, тъй че да могат да им оказват помощ при потребност. За нея това е една страхотна идея, която в реалност избавя човешки животи.

Припомняме, че през последните месеци Областната администрация подкрепя реализирането на самодейността в района. Инициативата стана допустима и с помощта на редица държавни институции, двете академични лечебни заведения " Медика “ и " Канев “, както и Община Русе.

Към края на месец май се чака да се организира районна среща на всички сътрудници по програмата.

На национално равнище статистиката е стряскаща. Тя сочи, че един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт през живота си. България е преди всичко в Европа по смъртност и инвалидизация от инсулт. Всеки ден някой от нас губи майка или татко, а децата ни – обичана баба или дядо. Програмата " Бързи герои 112 “ е част от Националния проект за битка с инсулта в България и е единствената действително работеща и ефикасна здравно просветителна стратегия за предварителна защита от сърдечно съдови болести и инсулт. Тя е утвърдена от World Stroke Organization, Stroke Alliance for Europe и е част от самодейността " Мрежа на учебни заведения за здраве в Европа “ на СЗО и UNESCO. В България е подкрепена от Българско сдружение по неврология, Българско сдружение по инсулт, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Реализира се от фондация " Сърце до сърце за България “. Методиката на програмата дейно покачва осведомеността за битка с инсулта и включва силата на децата да оказват помощ за смяната на здравната просвета на своите семейства и на обществото ни като цяло. Към днешна дата на национално равнище са подготвени 21 000 деца, които доставиха животоспасяващите познания за битка с инсулта до над 126 000 възрастни. /1 дете образова и действително предава знанията към 6 възрастни в своята фамилия/.

 
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР