На 20 април отбелязваме 147 години от избухването на Априлското

...
</TD
>На 20 април отбелязваме 147 години от избухването на Априлското
Коментари Харесай

Пловдив отбелязва 147 години от Априлското въстание

На 20 април означаваме 147 години от експлоадирането на Априлското въстание. Наричано още Априлската епопея, въстанието на българския народ от пролетта на 1876 година е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното придвижване за извоюването на независимостта на България от Османската империя, най-висшата демонстрация на българската национална гражданска война.

На 20 април 2023 година (четвъртък) Пловдив ще уважи делото и саможертвата на априлските въстаници с шествие, в което присъединяване ще вземат възпитаници от Професионална гимназия по електротехника и електроника Пловдив, ОУ " Душо Хаджидеков “, ОУ " Кочо Честименски “ и ОУ " Васил Петлешков “, както и възстановка, проведена от членовете на Комитет " Родолюбие " – пловдивското сдружение, което си е сложило за задача да учи и възвеличава бойните и културни подвизи на българите през вековете.

Честването на Априлското въстание в Пловдив е включено за първи път в Календара на културните събития на община Пловдив за 2023 година, Приложение № 1 към Решение № 582, взето с протокол № 24 от 19.12.2022г. на Общински съвет – Пловдив, в част I. “ Събития, проведени от община Пловдив “, т. 1. " Национални и локални празници, празнувания и годишнини “.

Сборният пункт за шествието е на пл. " Съединение ", а множеството ще потегли от там в 10:30 ч. В 10:45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча в подлеза на някогашната аптека " Марица " (някога - пандиза Таш капия). В 11:15 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия. В 12:00 ч. шествието ще дойде до паметника на Васил Петлешков в градината " Цар Симеон ", където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще се реализира реконструкция-възстановка на " Съставяне на скришен революционен комитет в Пловдив и оповестяване на Априлското въстание “.

Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, " Комитет родолюбие ". Слово пред местата за памет ще изнесат Стоян Иванов, шеф на РИМ- Пловдив, Мариана Мирчева, учител в ПУ " П. Хилендарски “ и наследниците на рода Свещарови.

Маршрут

10.30 ч. - Сборен пункт и начало на шествието – пл. Съединение

Шествието се води от Комитет Родолюбие, следвано от възпитаници от Професионална гимназия по електротехника и електроника Пловдив, ОУ " Душо Хаджидеков “, ОУ " Кочо Честименски “ и ОУ " Васил Петлешков “.

Около 10.45 ч. – Шествието идва на паметна плоча наоколо до подлеза на някогашната аптека Марица, при започване на основната улица (някога - пандиза Таш капия). Разказ на господин Стоян Иванов, шеф на РИМ – Пловдив, поднасяне на цветя.

Около 11.15 ч. – Пристигане до плочата на Братя Свещарови до Джумая джамия – поднасяне на цветя и роман на госпожа Мариана Мирчева, учител в ПУ " П. Хилендарски “ и наследница на рода Свещарови. Шествието се движи по основната улица

Около 12.00 ч. – Пристигане до паметника на Васил Петлешков в Цар Симеоновата градина – последна точка на шествието. Поднасяне на венци и цветя, слово на господин Стоян Иванов. Възстановка на " Съставяне на скришен революционен комитет в Пловдив и оповестяване на Априлското въстание “.

Около 13.00 ч. – Край на събитието.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР