Музиканти от Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив изпратиха

...
</TD
>Музиканти от Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив изпратиха
Коментари Харесай

Пловдивски музиканти с остро писмо до парламента и министъра на културата

Музиканти от Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив изпратиха отворено писмо до държавните инситуции. Поводът е спряната социална поръчка за ремонта на концертна зала и изискванията, в които са принудени да репетират.  Plovdiv24.bg напомня, че министърът на културата.

Ето какво пишат музикантите в писмото си:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

ДО МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

Г-Н КРЪСТЮ КРЪСТЕВ

ДО КОМИСИЯТА Пожарна охрана КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ НА ГЕРБ-СДС

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

ДО СЪПРЕЦЕДАТЕЛЯ НА ПГ НА

" ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ “

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ ВЪЗРАЖДАНЕ

Г-Н КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ " ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ “

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ " Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ “

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ " ИМА ТАКЪВ НАРОД “

Г-Н ТОШКО ХАДЖИТОДОРОВ

ДО МЕДИИТЕ

Уважаеми дами и господа,

За помощ към Вас се обръщат музикантите от симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив. Повод за това писмо е следващото прекъсване на публичната поръчка за ремонт на Концертната зала в гр. Пловдив. Повече от 8 години единствената концертна зала в града, която е и публично седалище на Държавна опера – гр.Пловдив е затворена поради ремонт, който не може да се случи.

От 2015г. ние - музикантите от оркестъра сме принудени ежедневно да работим в помещение – част от някогашен тютюнев склад, което по никакъв метод не дава отговор на никакви правила за типа работа, която правим в него. Помещението - за което институцията заплаща наем е незадоволително като величина, без съответна климатизация и отопление, без вентилация нужна за събирането на над 100 индивида на едно място, с един вход-изход и невисок таван.

За акустични условия, на каквито би трябвало да дава отговор зала, в която се вършат 90% от подготовките на оркестъра – в това число и подготовки с хор и солисти - за всички представления и концерти на Операта даже не може да се приказва.

През всичките тези години се води дискусия по отношение на " Дом за пловдивската опера “ в Пловдив, предлагани бяха всевъзможни разновидности, някои напряко неуместни. Кампанията беше непрестанно подновявана и не доближи до никакви действителни резултати.

И през всичкото това време Концертната зала – благосъстоятелност на страната и действителен дом на операта стои затворена и чака да бъде ремонтирана. Затворена – от 2015г, през цялата 2019г., когато Пловдив беше Европейска столица на културата и градът действително не разполагаше с нито една акустична зала за концерти на закрито и до ден сегашен.

Свикнали сме в България нещата да не се случват заради липса на средства, само че в тази ситуация средствата за ремонт на Концертна зала са налични от няколко години. За нас това е необяснимо чиновническо безхаберие, граничещо с занемареност.

Ръководството на Държавна опера – Пловдив постави големи старания този ремонт да стартира и да бъде приключен, само че това по този начин и не се случи. Всеки път по разнообразни аргументи.

Настояваме Държавата в лицето на Министерството на просвета неотложно да възобнови процедурата и да избере реализатор за ремонта на Концертна зала – гр. Пловдив! След започване на строително-монтажните работи да оповестява ежемесечно за напредъка на дейностите по ремонта и да се погрижи този ремонт да бъде осъществен допустимо най – бързо и качествено.

Времето за очакване изтече! Концертна зала – гр. Пловдив би трябвало да бъде ремонтирана неабавно и Операта да се прибере в своя дом. Домът на Пловдивска опера е Концертна зала!

МУЗИКАНТИТЕ ОТ СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР

НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ГР. ПЛОВДИВ
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР