Лозарството в България загива от вашата некадърност“ – това написаха

...
</TD
>Лозарството в България загива от вашата некадърност“ – това написаха
Коментари Харесай

Бизнесмен от Пловдив: Практика е да се произвежда българско вино, но от внесено грозде от чужбина

" Лозарството в България умира от вашата несръчност “ – това написаха на собствен протестен протест лозарите и винарите по-рано тази година. Надеждата им беше, че Служебният кабинет тогава ще вземе ограничения, с цел да усъвършенства положението на бранша най-малко за новата земеделска година, само че ръководещите останаха глухи към настояванията им. Иначе в нормативните документи е записано, че лозаро-винарският бранш е един от първите по значение, който оказва помощ за ускореното икономическо развиване на страната ни и за реализиране на националните цели.

" Лишени сме и от присъединяване в европейските стратегии за вложения в нови техники и технологии “ – разкрива част от проблемите фермерът от Пловдив Марин Калнев, член на Националното съдружие на българските лозари:

" От дълги години секторът страда от неналичието на съответен проект и тактика за развиване – изяснява той в изявление за БНР-Пловдив. – С всяка година у нас се унищожават към 50 000 дка лозови насаждения, това са над 350 хиляди дка, основани и по-късно унищожени лозови насаждения единствено през последните 10 години. В моето стопанство се грижа по най-хубавия метод за лозята, употребявам препарати, торове, техника, закупени от европейски страни и все пак нашата продукция е неконкурентна на пазара, тъй като в България влизат грозде и винени артикули от Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, най-вече от трети страни, които обаче никой не управлява и не се знае къде отиват те. Затова искаме да е приоритет на страната изкупуването на лозарската продукция, създадена в България. Сега е процедура да се създава българско вино, само че от импортирано грозде от чужбина. “

Самият Марин Калнев  също обмисля да изкорени лозята, те са 150 дка, които отглежда от 8 години край Пловдив. Въпросът му е – по какъв начин, в случай, че употребяват една и съща техника и препарати, се оказва, че гроздето импорт извън, е на по-ниска цена от българското? " Значи има прикрито подкрепяне в другите страни “ – счита той.

Същите опасения показа и Йордан Чорбаджийски – ръководител на Националната лозаро-винарска камара.

" Гроздопроизводителите в България са обречени на банкрут. В момента те отглеждат грозде единствено, тъй като това могат да вършат, а не за облагата “ – споделя той в изявление за Радио България:

" Искам да направя съпоставяне с Франция - тази година винопроизводителите във Франция нямаше по какъв начин да си осъществят виното и страната се намеси като и им даде 200 млн. евро, а това автоматизирано намалява цената на крайния артикул. Ние не можем да стигнем тяхната цена, тъй като продажната цена за кг грозде у нас е към 1,40 лева, а за литър вино отиват 3 кг грозде. Като прибавим и разноските за бутилка, етикет, кашон, логистика и т.н.- не щеш ли цената се усилва. За нас доста значим е и човешкият фактор, тъй като сега нашите сезонни служащи са в чужбина. Аз имам и още един въпрос към страната – по какъв начин става по този начин, че Франция ни взима служащите, тъй като сега нашите служащи са на открито, дава по-високи заплати от нас и по какъв начин най-после тяхното вино е по-евтино от българското? Отговорът на този въпрос е в даването на дотации при тях и неналичието на дотация за българските производители, както за винените, по този начин и за десертните сортове грозде. “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР