Костадин Костадинов е тазгодишният носител на Националната литературна награда Елиас

...
</TD
>Костадин Костадинов е тазгодишният носител на Националната литературна награда Елиас
Коментари Харесай

Костадин Костадинов е новият носител на литературната награда Елиас Канети

Костадин Костадинов е тазгодишният притежател на Националната литературна премия " Елиас Канети ". Той е отличен за книгата си " Ловецът на пеперуди “, издадена от издателство " Хермес " през 2022 година Церемонията по награждаването, проведена от Община Русе, се организира в зала " Европа "  на Доходното здание и беше предавана онлайн в интернет в YouTube канала " Култура Русе ". Призът в тазгодишното издание на състезанието беше връчен на създателя от краткотрайно изпълняващия длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев, оповестиха от Общината.

" Община Русе към този момент 18 години безусловно стои зад идеята " Елиас Канети ", тъй като Националната премия по своя план и дух, а и във времето е потвърдила, че не е просто следващият книжовен конкурс, а е блян космополитният дух и всемирен полезности да бъдат издигнати над всичко преходно ", сподели в приветственото си слово към присъстващите Димитър Недев.

" Писането на разказ е като едно бягство на уединен дунавски остров и те придвижва в една паралелна мислена реалност, която е надалеч от битовите неуредици и еднообразния ни живот, едно бягство, в което работата на писателя е да измисли единствено едни красиви метафори ", показа пред публиката Костадин Костадинов.

" Ловецът на пеперуди " възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните жители. Сюжетът на романа се гради върху националното вярване, че когато човек почине, на другия ден идва пеперуда, която отнася душата му. Всяка една от пеперудите в романа е огледален облик на миналия в отвъдното. Истински калейдоскоп от човешки души от цялата земна география. На границата сред живота и гибелта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Най-ценната, 88-ата пеперуда, идва за основния воин Лазар Караиванов /Костуро/.

Общо 44 заглавия на 12 български издателства тази година бяха показани на комисията. Тя класира 7 произведения, съблюдавайки регламента и критериите за оценка на художествената стойност на всяко произведение, кореспондиращо с духа и концепциите на космополитния публицист хуманист Елиас Канети.

Останалите кандидати, номинирани в раздел " Белетристика “ за премията " Елиас Канети “ 2023, са:

- Бюрхан Керим - " Лавандуловото момче “;

- Елена Алексиева – " Вулкан “;

- Николай Терзийски – " Звезди под клепачите “;

- Ивайла Александрова - " Оловна тишина. Историята на един разстрел “;

- Йоанна Елми – " Направени от виновност “;

- Иван Станков - " Късна гибел “;

Председател на комисията през 2023 година бе ректорът на Нов български университет, литературният историк и критик проф. Пламен Дойнов. В селекционната комисия влизат още и:

- литературният критик доцент Борис Минков;

- театралният критик доктор Ина Божидарова;

- писателят Емил Андреев - притежател на премията " Елиас Канети “ за 2007 г.;

- доцент доктор Велислава Донева – учител в районно управление (на МВР) " Ангел Кънчев “;

- Косьо Станев – представител на Постоянната комисия по просвета и религиозни въпроси при Общински съвет - Русе;

- проф. доктор Пенка Ангелова – ръководител на Международно сдружение " Елиас Канети “.

         Комисията си резервира правото да не излъчва номинации в раздел " Драматургия “.

Освен грамота и признанието на необятната публика, огромният победител получи парична премия в размер на 5 000 лв. и бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова.

Националната литературна премия е учредена през 2005 година от Община Русе и Международно сдружение " Елиас Канети " във връзка 100-годишнината от рождението на писателя нобелист. Основните цели на премията са стимулиране на националния книжовен развой и одобряване на Русе като деен културен център. Призът се присъжда на всеки 2 години в 2 категории – " белетристика " и " драматургия “ за произведения на български създатели, оповестени или сложени на театралната сцена за първи път в България през интервала 1 юни 2021 година - 31 май 2023 година

Костадин Костадинов е роден на 14 ноември 1960 година в Радомир. Завършва българска лингвистика в СУ " Кл. Охридски “, няколко години работи като публицист. През 1990 година става създател и съсобственик на Издателска къща " Пан “. Дебютира през 1991 година с книгата " Резерват за розови пеликани “. Вторият му алманах с разкази и повести – " Заливът на Ифигения “, излиза четвърт век по-късно. По негови сюжети са снимани игралните филми " Резерват за розови пеликани “ (2003) и " Легенда за белия глиган “ (2004).

" Забележителен български разказ, без всякакво подозрение! Пълноводен, красноречив, приказен. Лекокрил като рискован роман, умен като философска алегория. "  

Александър Секулов

" Отдавна не бях чел толкоз добре написан български разказ. Историята на изчезналия към този момент дунавски остров Ада Кале, ориста и приключенията на чудатия актьор и палач Лазар Караиванов, събрал с доста обич и гибел своята сбирка от пеперуди. Неговите вихрени пътешествия по цялата земя са хем разтърсващи като персонални случки и исторически събития, хем надълбоко митологични и многозначни, без да се натрапват с непотребна придирчивост. Запленяваща книга! "

Емил Андреев
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР