Изключително рядък тумор бе отстранен успешно от носната кухина на

...
</TD
>Изключително рядък тумор бе отстранен успешно от носната кухина на
Коментари Харесай

В Пловдив отстраниха изключително рядък тумор в носната кухина на мъж

Изключително необичаен израстък бе отхвърлен сполучливо от носната празнина на 46-годишен мъж в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги " Пловдив. Операцията бе осъществена от изпълнителния шеф на болничното заведение и началник на Катедрата по ушно-носно-гърлени заболявания на Медицински университет Пловдив проф. доктор.

Пациентът е дошъл в Клиниката по УНГ заболявания с щедро кръвотечение, без съпътстващи болести, които да го предизвикат. Веднага са направени цялостни кръвни проучвания, които не са посочили основни отклонения.

При осъществената ендоскопия на носната празнина се открива ливидна туморна групировка в региона на лявата носна празнина, която е мощно кръвоснабдена и наоколо до черепната основа.

Това е наложило да се създадат подробни образни проучвания. “Приложението на добре структурирана предоперативна образна и клинична диагноза подсигурява отлични оперативни благоприятни условия за сполучливо хирургично лекуване ", споделят експертите от Интегралния център.

Под обща упойка благодарение на ендоскопски оптически подсилен ендоназален метод бе отстранена напълно туморната групировка с чудесно показване на граничните зони на тумора, както и детайлно показване на прилежащи структури и кръвоносни съдове.

След сполучливата интервенция, пациентът е имал къс оздравителен интервал и единствено за 3 дни е изписан без недоволства от клиниката.

Туморът с название “гломангиоперицитом " се среща изключително рядко и съставлява едвам 0,5% от всички синоназални формирания. Има недоброкачествен темперамент, само че е извънредно устойчив на химиотерапия и лъчетерапия. Засяга по- постоянно дами, в преклонна възраст към 70-годишни, което прави случая още по-рядък.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР