Фрeнският художнек Мич Брезунек от години живеее в Пловдив.  В

...
</TD
>Фрeнският художнек Мич Брезунек от години живеее в Пловдив.  В
Коментари Харесай

Искат да опаковат Альоша в Пловдив за една седмица

Фрeнският художнек Мич Брезунек от години живеее в Пловдив.  В нея той право самобитни цифрови интервенции на 12 български паметника на Съветската войска, в това число и Альоша в Пловдив. Неговата креативност обаче не се изчерпва дотук.

Той има желанието физически да опакова Альоша. Иска да го трансформира в фантом. Бразунек има намерение паметникът да е затрупан с гигантско жълто покривало в интервал от 1 седмица, към празника Деня на Европа - 9 май, 2023 г. 

За таз цел той търси подпомагане от българските институции - изпратил е мотиваращо писмо до премиера и проф., министър на културата. Ето го:

" В тези сложни за България и Европа времена, се обръщам към Вас, с цел да желая съдействието Ви за реализация на мой план – артистична намеса, която е ориентирана към настоящи публични тематики. Обръщам се към Вас, с цел да получа позволение да осъществявам артистичния си план, обвързван с паметника " Альоша “ в Пловдив. Бих желал да покрия фигурата на руския боец с блестяща материя за период от една седмица.

" Самият монумент няма да бъде обиден или развален по никакъв метод. Моят план е реакция на сегашния исторически подтекст. Историята, уви, постоянно се повтаря, спомените и претърпяното от предходни войни оживяват и през днешния ден. В Европа още веднъж има кръв и ненавист.

Историята се повтаря - тъкмо като фантом от предишното, който се завръща. В името на всички, починали в европейските войни, в името на жертвите от през вчерашния ден и през днешния ден, в името на украинците, които сега пазят своите фамилии и достолепие, в името на непрекъсващата борба за мир и независимост – сътворявам своя " Призрак “.

Артистичната интервенция върху непоклатимата фигура на " Альоша “, обвързвана с просъветското минало на България, ще бъде покана за размисъл и увещание, че за нашето общо европейско бъдеще е извънредно значимо всички ние да се научим да осмисляме и надживеем предишното.

Затова желая ясно да подчертая, че " Призрак " не е политически план. " Призрак " е артистичен план, който обричам на България и на обединена Европа - място, което обичам и в което пребивавам “, приключва той своето писмо.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР