Екипът на Регионалната инспекция по околната среда и водите –

...
</TD
>Екипът на Регионалната инспекция по околната среда и водите –
Коментари Харесай

История за щъркели в пловдивско завърши с добър край

Екипът на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) може да се поздрави с добра вест за щъркеловото гнездо в село Труд, община Марица. Четиридесет дни след извършената акция по преместването му, то към този момент е заето от двойка щъркели, която се радва на уюта на новия си дом и поставя грижи да обезпечи потомство.

Припомняме, че сполучливата неколкодневна акция по преместването на щъркеловото гнездо стартира с унищожаване на ръждясал и рисков за хората и гнездящите птици комин от площадката на индустриално дружество, на чийто връх се намираше гнездо на бял щъркел (Ciconia ciconia).

След това наоколо до остарялото гнездо със съдействието на EVN върху сменен електрически дирек беше инсталирана нова платформа на сходна височина, а върху нея бяха положени материали за ново гнездо, както и част от остарялото. Очевидно напъните на еколозите от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са обезпечили положителни условия за пернатите. Екоинспекцията разполага с фрагменти, на които се вижда, че женската към този момент мъти яйцата си.

За преместването на гнездото компанията, на чиято територия то се намира, има позволение от Министерството на околната среда и водите, издадено в сходство със Закона за биологичното многообразие.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР