Докладът за налагане на сериозна финансова корекция на община Пловдив

...
</TD
>Докладът за налагане на сериозна финансова корекция на община Пловдив
Коментари Харесай

ОПОС: Има само предварителен доклад, общината има време да се защити

Докладът за налагане на сериозна финансова промяна на община Пловдив за нередности при провеждането на публичната поръчка за избор на реализатор за Пречиствателната станция е прелиминарен. Това заяви за Plovdiv24.bg ръководителят на Управляващ орган на ОПОС Галина Симеонова.

Припомняме, че по време на конференция кметът разгласи, че общината е глобена със 17 милиона лв. за погрешно извършена социална поръчка за Пречиствателна станция от предшественика му. Тя е проведена през юни месец 2019 година и съгласно Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз " (ОСЕС) определеният реализатор не е трябвало да бъде определен. Глобата е наложена и ще бъде взета, сподели Димитров. 

Заместник-кметът изясни, че още през 2021 година Община Пловдив е била предизвестена, че планът е в заплаха, само че тогава не са взети своевременни ограничения. На базата на това контролният орган е длъжен да глоби Община Пловдив и се постанова финансова промяна не 5, а 25%, което прави 17 100 000 лв..

Община Пловдив е оспорила глобата пред ИА ОСЕС към Министерство на финансите. До 10 февруари 2023 година Управляващ орган на ОПОС би трябвало да показа своите контрааргументи, след което до края на месец февруари ИА ОСЕС би трябвало да се произнесе. Към момента наложена санкция няма, а може и изобщо да няма.

Всъщност, процедурата е следната: Община Пловдив подава документи за верификация на разноските за съответна сума, само че ще получи по-малко, като разликата съставлява въпросната финансова глоба.

Предварителният отчет е конфиденциална информация и с него са осведомени единствено ИА ОСЕС, Управляващ орган на ОПОС и Общината. Публично ще бъде оповестено финалното изговаряне. Кметът и заместникът му не е трябвало да изнасят обществено данни от документа, изясни Симеонова и посочи, че всички, които са изнесли данни от предварителния отчет, ще понесат наказания.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР