Бургаският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Ямбол,

...
</TD
>Бургаският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Ямбол,
Коментари Харесай

Българин, осъден на доживотен затвор в Гърция, ще търпи наказанието у нас

Бургаският апелативен съд удостовери решение на Окръжен съд – Ямбол, с което се признава и приема за осъществяване в Република България присъда на българския жител Димитър Калайджиев, наказан от правосъдните управляващи в Република Гърция на " пожизнен затвор “.

Тричленен състав на въззивната инстанция остави без почитание жалбата на наказаното лице  с искане за подмяна на наказването " пожизнен затвор “ с " отнемане от независимост “ за избран период и установяване на по-лек първичен режим от " специфичен “ за изтърпяване на наказването.

С решение от 2018г. на Смесения Окръжен съд в. гр. Солун  Димитър Калайджиев от с. Княжево, общ. Тополовград е приет за отговорен, в съучастничество с Х. Я., за преднамерено ликвидиране на българския жител от гр. Дулово Н. Б., осъществено на 01.02.2015 година в региона на Неа Петра, обл.Солун, като двамата са работили като съизвършители, а брачната половинка на Калайджиев Т. М., е работила като техен помощник.

В решението на гръцкия съд се показва, че Димитър Калайджиев и съучастниците му са завързали потърпевшото лице с бодлива тел и са го “пребили “ с ритници, с ръце, с дървени пръти и с секира като са му нанасяли удари по главата и по цялото тяло и в продължение на повече от 20 минути жертвата е кървяла, след което е нанесен от Калайджиев удар с изострен предмет /брадва/ в региона на черепа, което е довело до тежка черепно – мозъчна контузия, която е директната причина за настъпилата гибел.

Деянието е квалифицирано по законодателството на Република Гърция като тежко съзнателно закононарушение – преднамерено ликвидиране, осъществено в съучастничество. Деянието подхожда на закононарушението, регламентирано в нормата на чл.116, ал.1, т.6 пр.2 и 3 и т.9 от българския Наказателен кодекс, за което се плануват различни санкции " отнемане от независимост “ от 15 до 20 години, " пожизнен затвор “ или " пожизнен затвор без подмяна “.

Въззивната инстанция приема за верни изводите на окръжните съдии, че описаната незаконна предприемчивост съставлява ликвидиране, осъществено с умисъл, по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. Престъплението е осъществено преднамерено - като възмездие за вероятно осъществено в по-ранен миг от потърпевшия обезчестяване на момиче - близка родственица със съизвършител на Димитър Калайджиев.

Съставите на закононарушенията по законодателството на двете държави-членки на Европейския съюз съответстват по главните им признаци, заради което законосъобразно първостепенния съд е приел, че закононарушението, за което на наказания Калайджиев в Република Гърция е наложено наказване " пожизнен затвор “, съставлява тежко съзнателно закононарушение от общ темперамент и по българското законодателство, показва въззивния състав.

Втората инстанция смята, че избрания първичен " специфичен “ режим за изтърпяване на наказването е закономерен и в  сходство с наредбите на Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража.

Решението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно и не предстои на касационно обжалване и протестиране
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР